Murgröna

Igår skulle vi ha våra kära gamla grannar på besök och middag. Jag ville naturligtvis att det skulle se trevligt och välkomnande ut när de kom. Nu är det tyvärr så att de flesta av våra växter här hemma ser lite halvrisiga ut, ja helt enkelt har de börjat vissna och dö. Jag har absolut ingen lust att köpa nya växter nu, när julen snart är här.. så vad gör man då? Jo, det fick bli en promenad med saxen i hand. Det jag var ute efter var murgröna. 

Vi bor på en plats där det växer ganska mycket murgröna vilt, nämligen. Jag klippte av ett gäng rankor och gick hem och försökte arrangera dem. Det fick bli murgröna lite här och var i huset. Jag satte en slinga på spegeln i hallen, en krans på spegeln i vårt sovrum, en slinga ovanpå skåpet i vardagsrummet osv. Det kändes nytt och fräscht. Och så dukade jag med murgröna.

Bilderna är som de är, men det var ju så mörkt när jag tog dem, och jag orkade inte ta fram stativet, utan lutade bara kameran mot ett ryggstöd på en stol...

 

Sedan satte jag mig att leta efter fakta om murgröna och det första jag hittar är detta:

Om du är född mellan 30 september och 27 oktober är Murgrönan ditt träd.
Du har många djup och är mångsidig.
Du är orginell och kunnig i det du företar dig.
Du är mycket romantisk.

Ogham

 och detta:

Murgrönan betyder återfödelse och odödlighet enligt keltisk tradition. Den står för evig vänskap och trohet. Plocka ett blad en dag efter nymånen så får du en amulett som kan användas vid kärleksbekymmer.

Allt är hämtat från Masse och Mindas Örtagård

Jag är född i mitten av oktober, och alltså är murgrönan mitt träd enligt Ogham,
som tydligen är ett gammalt keltiskt trädalfabet som består av 20 runor. Olika träd har sin egen "bokstav" och sin egen symboliska betydelse.
Spännande

En sak till bara: Murgröna är giftigt för katter, så om ni gör som jag, var noga med att passa så att katterna inte får tag i bladen och mumsar i sig dem, det kan sluta riktigt illa har jag hört.


Kommentarer
Postat av: Ella

Oj vilken lyx att bara kunna gå ut och plocka murgröna så där och vackert blev det också när du arrangerat dem på plast, ska nu in på länken du hade och kolla några andra örter verkar vara en spännande sida. själv så bor jag i Dalarna så här växer ingen murgröna förutom inomhus i kruka då kanske, men det finns väl rätt så många sorter kanske till och med någon som är härdig här uppe.

Ha en trevlig vecka!

Ella

2008-11-16 @ 20:59:45
URL: http://engsroom.blogspot.com
Postat av: Sjabbig men chic

Tänk vad trevligt det vore om det fanns murgröna som växte vilt runt knuten. Vi har gran vi!



Lisa

2008-11-16 @ 21:06:04
URL: http://www.sjabbigmenchic.blogspot.com
Postat av: Lösvirkesbyggarna

Man tager vad man haver fungerar utmärkt! Det blev verkligen fint!

Jag gillar din hjärtekrans! Den kommer att göra sig fint på dörren sen!

Ha en bra vecka!

Kram Anna

2008-11-16 @ 21:59:40
URL: http://annajoakim.blogspot.com
Postat av: Linda

Mm, vad mysigt det ser ut!!



Grattis på namnsdagen förresten :)

2008-11-16 @ 23:00:55
URL: http://lindasdagar.blogg.se/
Postat av: Anette

Ååå, så koselig! Herlige bilder! Du er så flink:)



Klem!!

2008-11-17 @ 00:25:05
URL: http://anetteshus.blogspot.com
Postat av: Petronella

Hejsan! Inte behöver du gräma dej över skorstenen :o) Ni har ju svart plåttak så er försvinner ju liksom in i det på nåt sätt tycker jag. Supersnygg dukning, önskar jag var lite bättre på det. Ska skärpa mej när vi flyttat. Det ser så festligt ut med fin dukning! Sitter på jobbet nu och försöker låta bli att somna, vi har det hyfsat lugnt. Ha en bra måndag! Kram Petronella

2008-11-17 @ 04:53:26
URL: http://pellanochorjanbyggerhus.blogspot.com
Postat av: Nettan

Så enkelt och så vackert! Älskar murgröna..fast jag är född i Juni!

Kram Nettan

2008-11-17 @ 09:14:55
URL: http://alanettan.blogspot.com
Postat av: Charlotta

Vad fint och fräscht det blev med murgrönan på ditt matbord! Murgrönan är ju en helt fantastisk växt, även den jag planterat som dekoration i krukor överlever oftast hela vintern utan problem. Kul det där med blomhoroskopen - hade inte en aning om det fanns sådana!



Ha en fin vecka!



//Charlotta.

2008-11-17 @ 09:27:06
URL: http://hemmaplaner.larssonslounge.se
Postat av: Brunkullan med Mosipperötter

Snyggt! Och håll katterna borta från dekorationen nu!!

Susanne

2008-11-17 @ 11:57:58
URL: http://www.fantastiska-fyran.blogspot.com
Postat av: maria

Hallå där, vad fint det såg ut med murgrönan och den fina dukningen. Tänk att vi bor i samma land och du bara kan gå ut och knipsa av lite sånt utanför husknuten! Undrar vad jag som är född i Maj är för en blomma? Kaktus kanske?



Appropå husknutar, vad mysigt det såg ut med ditt lite "stökiga" arrangemang vid dörren och vid planteringsbordet. Inte har det väl "bara" blivit så av en tillfällighet;) Det ser verkligen ut som ett tidningsreportage hela alltet! Du är duktig du;)



Jag har kollat noga nu hur min resa till Malmö blir och TYVÄRR så finns det inte en sportmössa att jag får "smita" iväg en stund för att sitta i vita gungstolen....denna gång iaf:( Programmet är verkligen knökfullt! Vi ska på en och en halv dag hinna med ett fabriksbesök, konferens, diskutera våra distrikt, käka julbord på någon färja fram och tillbaka (tycker jag låter knäppt)och ha en avslutning på året fest! Så är det med de!



Ps. nu gjorde du så att jag "nästan" blev sugen på en katt! Dina är jättesöta, särskilt den vita:) Men till saken hör att jag INTE är någon kattmänniska. Inte något djur överhuvudtaget människa förresten. Ds.



Ps.2. Jag tycker jättemycket om olivträd. Ser att du har flera, både ute och inne. Jag har trots att jag gillar dem skarpt bara ägt ett i mitt liv. Det fick jag när jag fyllde 40 och den stackarn levde bara i tvåmånader hos mig. Jag är hopplös med växter. Kan du inte skriva lite om dessa fantastiska olivträd. Hur man bäst sköter dem och vart de gör sig bäst i ett hem mm. Ds.



Nu vet jag inte hur långt detta blev och jag orkar verkligen inte kolla hur jag stavat. Nu skickar jag in min kommentar med risk för att det ser helt galet ut;)



Kram Maria

2008-11-17 @ 14:25:32
URL: http://lundinsnyahus.blogspot.com
Postat av: Ledighetsparadiset Solåkra

Också född i mitten av oktober, så murgröna är min växt också. Älskar formen och den mörkgröna färgen... Fint blev det också...

2008-11-17 @ 19:06:46
URL: http://solakra.blogg.se/
Postat av: johanna

Hej vill tipsa om MARKET2MEMBERS jultävling.



Bli medlem

tipsa vänner

vinn snygga priser

allt är gratis



gå in här



http://www.market2member.com/invitation.jxp?uid=78d1bddb-e2da-4822-9b05-5a50360bc404

2008-11-17 @ 19:17:09
URL: http://vimsigavesslan.blogg.se/
Postat av: hemmabloggaren

Finurligt - och snyggt.

2008-11-17 @ 19:49:13
URL: http://hemmabloggaren.blogspot.com
Postat av: Cecilia

Hej Viveka!

Visst är amaryllis och hyacint också giftigt för katter? Nåt bra tips på hur man kan göra om man ändå vill ha dessa blommor under julen? Vår lille gangster gillar att äta på diverse blommor, så han hade säkert försökt med dessa också :(

Ha en bra dag!

2008-11-18 @ 08:34:20
URL: http://abbeau.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0