Färdiga

Nu är dörrarna och fönstren till huset i Domsten nästan helt klara. De är så fina att jag får lite separationsångest. Kolla själva:







Katterna

Vi har ju försökt hålla katterna i trädgården enda sedan vi flyttade hit, men man kan ju säga att det inte gått så bra.

De sitter gärna på staketet :)

Hamlet <3

Enzo <3

Här kliver Enzo omkring på grannens tak..



och Hamlet

De trivs bra tillsammans, det känns bra.

Beddingestrand

I Beddingestrand är huset klart, har gått igenom slutbesiktningen och familjen har flyttat in sina saker.

Visst är det fina färger!

Runt huset finns det flera små mysiga platser att sitta på.

Utanför köket finns den underbara porchen under tak. Där hade jag gärna suttit ofta.

Stora fönster i den utskjutande delen i vardagsrummet, eller glasverandan.


Jag gillar detta hus, och jag gillar människorna som har byggt det. Härlig kombo.. kanske man blir ditbjuden någon gång:)

Fönsterrenovering

När de som ska ha huset i Domsten var hemma hos oss, föll de pladask för det fina fönster- och döärrpartiet vi har mellan kök och vardagsrum och de ville ha något liknande. Micke lovade att hålla utkik på Blocket och i somras hittade han vad han (och kunden) sökte. Finfina dörrar och fönster från en gammal veranda. Nu i höst har han tillsammans med Philip, snickarlärlingen, renoverat och fixat med dörrar och fönster.

Här är den ena av pardörrarna, renskrapad från färg.

Ett sånt här fönster ska det bli i väggen. Fast vitmålat, förstås.

Här skrapar Philip rent en av våra gamla stolar när han ändå har grejorna framme :)

Kunde inte låta bli att ta en bild på nyponen som hänger in från grannen.

Fler fönster. Micke och Philip har själva plockat ut glaset och kittat om fönstren. Visar bild på hur det blev snart.

Kalas

I lördags hade vi födelsedagskalas, ett litet sådant och Josefin hade bakat... oj vad gott.



Svar

Och till er som ställt frågor om det miljövänliga huset ett par inlägg ner: Gå in och kolla kommentarerna, där byggherrarna själva svarar på era frågor:)

Fiskmåndag

Förra veckans sista måltid idag. Det var fisk kvar, den skulle paneras i ett särskilt skorpmjöl (eller ströbröd, vilket ni vill), men detta var vad som kom med.. är detta panko, eller har min Ica-butik skarvat?

Å andra sidan står det att man ska få 4 torskfiléer i kassen, men vi fick 6. Det räckte till ett skrovmål för katterna också. Men det där panko får jag nog prova en annan gång. Heder åt Ica som skickar ekologiskt i alla fall!

Inga märkvärdigheter idag alls. Bara vanlig panering, potatis och morötter i ugn, och så en sås på pickles, äpple, creme fraiche, smaksatt med curry och senap. Enkelt och gott.



Morot- och apelsinsoppa

När man är bort i veckan så räcker kassen lite längre. Idag gjorde vi soppan.

Lök, vitlök, morötter, hönsbuljong, apelsin och sambal oelek var ingredienserna.

Sedan skulle man göra en röra med jordnötter och limesaft i mixern och klicka i detta i tallriken. Riktigt gott var detta. Vi var överens om att det kanske i fortsättningen hellre kommer att funka som en förrätt, men det var en härlig, ovanligt soppa.
Till efterrätt skulle vi göra blåbärsplättar. Nu har vi inget plättjärn, så vi försökte med ett vanligt järn, tänkte att det ju kan bli pannkakor lika gärna. Men det var inte så lätt. Man skulle lägga på blåbären när innan man vände plättarna, men det var omöjligt att få med några blåbär när man gjorde så, så till slut blandade vi in alla blåbären i smeten och stekte.. det gick sådär.

Så här såg den första varianten ut, där vi slängde på blåbären innan vi vände pannkakan.

Och så här såg det ut när vi hade blandat ner blåbären.
Strösocker på så blev det jättegott.
Men som Josefin sa: Vanliga pannkakor är ändå godast.

Miljösmart hus!

Vi var i Vimmerby på säljkonferens med KarlsonHus och där fick vi se hur de tillverkade några väggar på det hus som snart ska byggas i Ljunghusen, ganska nära oss. Kunden är mycket miljömedveten och har gjort alla val med tanke på miljö, energisnålhet och naturvänliga material. Huset är ett förstorat Humlebacken och det ska bli jättespännande att se hur det kommer att bli.

Här är fabrikslokalen, några förnster  framkant, och en vägg som de håller på med bakom.

Här har de precis satt i ett fönster i denna vägg.

Fler fönster. Man fattar inte riktigt hur många fönster det går åt till ett hus. Alla med den bästa isoleringsförmågan, naturligtvis.

Väggen från sidan. Den blir ganska tjock eftersom den har 300 mm cellulosaisolering. Den snygga panelen ser man här också, inte riktigt färdig, ska kompletteras med en offerlist.

Här är en ofärdig vägg. det fyrkantiga hålet är för ett fönster och det mindre runda hålet, är för att man ska kunna spruta ner cellulosan.

Här är en annan vägg som ska få fönster i sig.

Fler färdiga väggar. Man kan se att det blir ett vackert hus.



Här är verandaväggen, den ska få en balkong uppe på sig och ser därför inte riktigt likadan ut som de andra.

Det är så häftigt att se hur det går till. Så mycket som görs för hand, så mycket känsla de lägger ner i varje hus. Så omsorgsfullt de bygger varje vägg. Det känns tryggt.

torsdagsmat

I tisdags fyllde jag år, då var det restaurangbesök som gällde, och i går var vi i Vimmerby på konferens så det har inte blivit någon matkasse på ett par dagar. Men idag, när vi kom hem från konferensen, hade våra kära barn lagat tunnbrödsenchiladas med ananassalsa. Å vad glad man blir! Det doftade gott i hela huset, de hade tänt ljus i fönstret och allt var mysigt.

I ugnen

På tallriken. Det var jättegott. Jag är inte så glad för kycklingfärs, som det var i denna rätt, men här var det helt ok, smakade bara bra. I salsan skulle det vara koriander, och det var väl det enda jag skulle vilja vara utan, kanske. Men det är ju en smaksak. Mums!
SOm om inte det var nog, har Josefin bakar kakor inför ett litet kalas som vi ska ha i morgon. Inte för att det är mycket att fira när man fyller år nuförtiden, men åtminstone familjen vill gärna komma och gratulera lite.. Så Jojo bakade. Resultatet? Kolla här:

Tror att det blir ett bra kalas i morgon:)

Efter helgen

Nu i helgen var vi på fest i Hjärup, där vi bodde innan vi flyttade till Höllviken. Vi var hos trevliga Lotta och Robban, tack för en trevlig fest. En del av Lotta och Robbans vänner träffar vi typ vart tredje år eller så.. och så var det i lördags. Susanne kom fram och hälsade, henne känner vi sedan barnen gick på dagis där, då hon jobbade på deras dagis, men vi träffar bara henne då och då nu för tiden. Kan ni förstå att jag blev förvånad när Susanne sa: - Ja dig vet jag mycket om fortfarande, jag läser din blogg nästan varje dag". Tänk att du är här inne nästan varje dag, och jag som bara skriver några gånger i månaden nu för tiden.. Känns som om jag måste göra en uppryckning.. Skärp mig! Och hej Susanne! Välkommen hit!
Idag är det varannan måndag och matkasse. Jag hämtade den som vanligt i Åkarp, i min lilla favoritIcabutik. Idag fick jag maten i de riktiga matkassarna men det glömde jag tyvärr att fotografera. Nåja.
Första middagen blev viltskavspanna.

Viltskav, svamp och purjo skulle fräsas ihop. Men eftersom vi är skåningar och vill ha sås till all mat, slängde jag i ett par matskedar creme fraiche också. Till det serverades ris och en härlig nykokt balsamlingonblandning.

Som jag har sagt innan, varför inget grönt på tallriken?? Några gröna bönor hade varit jättegott till, tex. Och ganska enkelt att slänga med. Och om inte kassens budget medger det, kanske man borde rekommendera lite extra grönt så kan man ju köpa det när man ändå är i affären och hämtar kassen. Jag upplever inte mig som någon grönsaksfantast, men jag saknar verkligen grönt här.
Maten var god, jag gillade att det var mycket svamp i maten, och lingonen var jättegoda, de kommer jag absolut att göra igen. Men jag måste erkänna att jag reagerade på att viltskavet var från nya Zeeland. Annars har jag faktiskt tänkt på att maten ofta varit ekologisk och närproducerad, men viltskav från Nya Zeeland, det hade jag aldrig köpt i vanliga fall.. Finns kanske någon förklaring till detta.

Och i köket börjar det bli klart, inte helt men ganska.

Nu saknar bara en list nere vid golvet. den är beställd, längtar efter att den ska komma. Och sååå himla nöjd jag är med att vi gjorde den här förändringen, det har blivit så mycket bättre.


Nya erfarenheter

I matkassen denna vecka fanns en rätt där man skulle använda salsiccia, som är en rå, italiens korv. Den ser helt ärligt förfärlig ut innan man tillagar den, och jag skulle aldrig ha köpt den i butik... men nu var man ju "tvungen".

Men som ni ser, tillagade ser de riktigt mumisiga ut. Potatismos till och en salsa med tomat och paprika som smakade lite som blandning mellan ajvar relish och ketchup. Det var riktigt gott, och kul att "tvingas" smaka något man annars skulle missat.

Cannelloni!

Igår hade vi onsdagsmiddag hos oss, vilket betyder att vi käkar tillsammans med min syrra och hennes familj. Igår kom hon med bara sina barn, för Andy är bortrest. Fia har dessutom världens ryggskott, så det var kanske lite skönt att slippa laga mat. Jag köpte bara till extra av allt från Cannellonireceptet i kassen och lagade dubbelt så mycket. Enkelt när någon annan tänker till en.
Vi tog lasagneplattor och bredde på philadelphiaost på dem, sedan lade vi tunna skivor (osthyvelstunna) av squash och så rökt skinka på också rullade vi ihop dem. Vi kokte en tomatsås med lök och morot och kryddor och krossade tomater, som vi hällde först i botten på en eldfast form, och när vi lagt i rullarna hällde vi resten av tomatsåsen över. Riven ost på toppen och så in i ugnen. Oj vad det var gott!!

mums!!Typ 215 grader i varmluftsugn och ca 20 minuter.

Det var sallad till, av sockerärtor, ruccola, böngroddar och rostade pumpakärnor. En utsökt måltid!

Vincent snart 8 år ger betyg åt maten,

och hans tvillingsyrra Ella likaså.

Till soppan, som vi gjorde häromdagen, var det efterrätt, men eftersom Josefin just den dagen hade gjort en hallon- och äppelpaj, hoppade vi över kassens efterrätt och gjorde den igår i stället. Så enkelt och så gott. Fattiga riddare med rårörda hallon till... mums!!!

Jisses så gott!

Vincents betyg!

Middag i "nya" köket

Idag kom bänkskivan och Micke har fixat och grejat med den i flera timmar för att det skulle bli bra. Och det blev det.

Nu saknas det en golvlist, rätt knoppar, en list längs väggen där bak och en omgång av rätt färg på hurtsarna (bänskskivan är lite brunsvart, det gör inget),

men man kan kisa och tänka sig hur det kommer att bli..

Idag var det Jojos tur att laga maten, citronkyckling i ugn. Jättegott.

Middag med hela familjen..

God mat, men ska jag klaga på nåt så är det att det är för lite grönsaker, genomgående har jag tyckt att det är för lite grönsaker i denna kasse. Klart att jag kan köpa till lite eget, men man tror ju att det ska vara klart när man köper en kasse. Lite kokt broccoli och lite sallad hade höjt denna rätt betydligt. Och när jag ändå är inne på lite klagomål: Ica: Varför skickar ni inte med en vitlök. I veckans recept ska det sammanlagt vara åtta (8) klyftor vitlök, det kostar nästan ingenting att ha med en i kassen, men det är så förargligt om man måste åka och handla för att man inte har det hemma. Annars är vi nöjda:)

Köket..

Minns ni min dröm om en Köksmakeover?
Nu har vi satt igång!
Problemet:

Snyggt, men inte så praktiskt. Jag vill ha mer bänkyta!

Lösningen: Flytta ut det stora skåpet:

Det står tillfälligt i vardagsrumet, få se var det hamnar sedan..

Vi fick felleverans p åfyra hurtsar när vi köpte köket och de har vi hittills haft i arbetsrummet, men dit in har vi nu satt vanliga IKEA-köks-hurstar. De här från Kvänum passar precis ihop med resten av köket, förutom att vi måste måla dem i samma gröna färg som övriga köket.

Här syns Mickes socklebygge, för att hurtsarna ska komma upp i samma nivår som resten av köket.

Tre hurtsar fick plats, och så har vi beställt en svart ekskiva som nog kommer i morgon... längtar!

Ny kasse!

Idag var jag och hämtade min Ica matkassen på Ica i Åkarp. Första middagen fick bli lite hastig för vi var sent ute, så spenatsoppa passade bra.

Max tog initiativet och hackade lök och fräste den tillsammans med spenaten, i med en liter buljong och sedan toppade vi med lite vin och lite creme fraiche.. man kan ju inte helt hålla sig till receptet.. :)
Detta mixades och så i med lite salt och peppar.

VI kokte ägg att ha i soppan.

Och så fräste vi lite bacon och hackade som man kunde ha över soppa och ägg (detta var ett eget påfund, msen det blir ju så mycket godare med det salta till, man behöver ju inte särskilt mycket).

Det ser ju väldigt gott ut, härliga färger.

Och det var väldigt gott. Inget märkvärdigt, men en snabb middag med massor av nyttigheter som dessutom smakar underbart. Tack för det Ica.


RSS 2.0