Äppelmos

Igår var vi en sväng på Österlen. Det var äppelmarknad i Kivik och överallt längs vägarna stod folk och sålde sina äpplen. Jag köpte några kilo för att dels äta, men också för att göra lite mos. VI äter inte så himla mycket mos, men jag tycker att det kan vara gott på tex gröt.

Favoritsorten Aroma, passar både att äta och att göra mos och kaka på. De är så härligt syrliga.

Den underbara äppenskal/skiv/urkärnaren fick jag av mamma och pappa som köpte den till mig på äppelmarknaden i Kivik. Tack snälla för den för tidiga födelsedagspresenten!!

Man vevar på veven och vips så åker skalet av i en lång serpentin.

Sedan börjar den att skiva äpplet, samtidigt som den tar bort känrhuset. Helt magiskt är det.

Äppleskivorna blir också serpentinliknande.

Och kvar på mojängen sitter kärnhuset.

Ner i grytan..

och vips: Äppelmos!

Oj hoppsan

Fredagens wokmiddag blev lite inställd. Köttet hamnade i frysen, vi gick på restaurang. Sånt händer :)

Kanelbullar

Under tiden jag lagade mat, bakade Josefin kanelbullar... det doftar gott i hela huset nu.



Fisk

Idag gjorde vi sej med ratatouille och risbulgur.

Lök, vitlök, paprika och aubergine i bitar.

Jag fräste grönsakerna, hällde i krossade tomater och så kryddade vi lite extra med chili explosion. Skulle nog faktiskt göra ratatoullien med färsk chili om jag gör rätten igen. Men vi gillar lite ordentligt kryddad mat.

Citronskal och citronsaft blandat med skorpmjöl (ströbröd), italienska örter och olivolja att breda på fisken.

Jag lade ratatoillen i botten, fisken ovanpå och sedan den gröna röran, och så skjuts in i ugnen.

20 minuter senare, tillsammans med en blandning av ris och bulgur.

Riktigt gott var det, när jag hade saltat och saltat. Det var en rätt som krävde mycket salt för att smakerna skulle komma fram ordentligt.

Cykelskjulet är klart

Glömde ju visa hur cykelskjulet blev när det var helt klart:)

Utirfån vägen ser man det knappt.

Vi valde att sätta ribborna ganska glest för att det skulle kännas luftigt.

Det får plats 5 cyklar.

Micke byggde ett cykelställ av ribbor så det är bara att köra in cyklarna så står de stadigt.

Vi kanske skulle ha gjort stället lite bredare...

Onsdagsmiddag

En mysig tradition som vi brukar försöka hålla på, är att vi äter middag hos min syster varannan onsdag och så äter de här varannan. Denna onsdag kom de hit och jag hade fördubblat allt för dagens recept för att det skulle räcka. Vi lagade Portergryta.

800 gram högrev var med i kassen och vi köpte nästan ett kilo till. Men efter jag hade skurit bort alla senor och hinnor så var där inte mer än ett drygt kilo kött kvar. Jag kanske är väldigt noggrann med senor och sådant, men jag vet att om jag får en sena i munnen så kan jag inte äta mer, det är så hemskt.
På bilden ser man också lök och vitlök i grova bitar som skulle brynas tillsammans med köttet.

När det var brynt hällde man på porter (öl) och soja, kryddade med salt och peppar och i med några lagerblad.
Sedan fick det koka i ett par timmar. Jag fuskade i ett par buljongtärningar, för att höja smaken något (jag vet att det inte är nyttigt, men det är ju så gott).
När grytan kokt färdigt blandade jag ut lite av såsen med majsena, lite grädde och några matskedar gelé. Det stod att man skulle ta upp köttet och sila spadet, men det tyckte jag var synd, jag plockade upp lagerbladen med en pincett i stället.
Och så kokte jag palsternackor och potatis i lika delar och gjorde mos av.

Baconfräs och gröna bönor hör alltid till favoriterna, lika gott som vanligt.



Det var mycket god smak på grytan. Jag gillar långkok, men det är så sällan jag kommer ihåg/orkar göra något som ska stå och koka i flera timmar.
Tyvärr var det alldeles för lite mat, kan iofs bero på att jag slkär bort allt vitt från köttet, men även moset var snålt tilltaget. Nästa gång kommer jag att ha i morötter i grytan, tänk vad goda de skulle bli av att koka med i den mustiga buljongen. Och så skulle jag vilja ha mer grönt till, en sallad eller kanske brocolli. Självklart kan man lägga till sådant själv, men när man köper kasse så tänker man att det ska var uttänkt lagom.

Sötaste Ellabellabus plockade blommor åt sin moster på vägen hit. Tack hjärtat!

Tortillapizza

Jag måste erkänna att dagens middag nog var den som jag hade lägst förväntningar på. Vi var på föräldramöte på Max nya skola så Max och Josefin hade ätit när vi kom hem. Max hade utan problem gjort middagen och jag tyckte faktiskt att det var riktigt gott. Det var tortillas som man bredde färdig tomatpastasås på och sedan la man på kokt skinka och burkchampinjoner. Där hade jag ju tusen gånger hellre haft färska champinjoner, rökt skinka och hemkokt sås.. möjligtvis kan jag tänka mig att använda den färdiga såsen, för den var riktigt bra, men aldrig kokt skinka och aldrig burkchampinjoner. Trots detta var det gott.

Salladen till bestod av spetskål, som vi hittade i den lokala Ica-affären, apelsiner och fänkål. Friskt och gott till pizzan.
Kanske ingen tiopoängare men ändå riktigt gott!

Första middagen med kassen

Vi valde att göra pastarätten idag, och det var jag som lagade. Vi har testat det här med matkassar innan och det är ett bra sätt att få ungarna att laga mat. De får helt enkelt välja ett recept var och tala om vilken dag det passar att de lagar rätten. Idag var det jag, i morgon ska Max göra Tortillapizza.
Vi har valt den kassen som heter Inspiration, men jag kan nog tänka mig att prova den som heter billiga veckan också.
Men nu till dagens rätt:

Jag fräste och brynte lök och vitlök och spenat, hällde på buljong och lät det koka upp. När pastan kokt färdigt gröpte jag ur avokadona och lade ner avokadoköttet i spenatblandningen och så körde med mixern. Smakade av med citron och serverade med räkor. Riktigt gott var det! Och kul med avokado i pastan, det hade jag nog aldrig kommit på. VI använder avokado till allt möjligt men i pasta tror jag aldrig att vi har haft det.

Eftersom jag aldrig riktigt att nöja mig med det någon annan tänkt ut, så rostade jag lite pinjenötter som vi hade på maten och så serverade vi alltihop med färskriven parmesan för den som ville ha det. Två smakförhöjare som hette duga.

Mums!!!

Slurp sa det!


Ica Matkassen

Idag var jag och hämtade min första matkasse. Här i Höllviken finns ingen som tillhandahåller kasse och faktiskt inte i Malmö heller. Därför hämtade jag min kasse i Åkarp, söder om Lund, där det finns en underbar liten Ica-butik. När vi bodde i Hjärup handlade jag alltid där.



I kassen finns mat till 5 middag för 4 personer, samt recept. Ett litet problem hade handlaren, det var att han inte hade någon spetskål. I stället fick jag en romansallad och ett vitkålshuvud. Vi får se hur det går med det.

All maten samlad på ett ställe. Tänk att vi ska äta allt detta, inte klokt ju...
Maträtterna för veckan är:

Rustik portergryta med palsternacksmos
Räkpasta med spenat- och avokadosås
Tortillapizza "calzone" med apelsinkål
Wokade nudlar med fläskkarré sweet n' sour
Ugnsbakad sej under örttäcke med ratatouille

Nu ska jag läsa igenom recepten och så ska vi bestämma vem som ska laga vad.

Hus till salu

På Resarö finns detta underbara hus till salu:

Klicka på bilden för mer information

Cykelskjul

Jag har velat ha ett cykelskjul sedan vi flyttade in i huset.





Vilken butik?

Idag blev det klart med ett samarbete mellan mig (bloggen) och Ica som går ut på att jag ska skriva om Ica matkassen under hösten, fram till jul. Jag ska hämta min första kasse nästa måndag och sedan kommer ni att få en del mattips, bilder, åsikter och synpunkter:). Jag ska bara hitta en Ica-butik i närheten som är med på tåget. Som det ser ut nu måste jag åka till Lund för att hämta min kasse, men vem vet, kanske Ica i Höllviken eller Skanör hoppar på detta nu. *Håller tummarna för det.
Läs mer om Ica Matkassen här
eller gilla Ica matkassen på facebook här

Mer semester

Helgen som gick var vi i Italien. Och njöt!

Vi var och hälsade på kompisar som bor i Modena.

Jag gillar konstruktionen med fönsterluckor som går att vika för att släppa in luft utan att släppa in sol. Och så kan en liten gumma titta ut också.



En runda i saluhallen är ett måste när man besöker en ny stad!













På lördagen var det loppis på torget. Oj så fina saker, men det var inte direkt billigt..



Härlig blandning av gamla fynd.

Och så fanns det ju en och annan sak som jag inte var så förtjust i... :)

Vi åkte ut till en gård på landet utanför Modena, gården hette Hombre och där fanns kor, osttillverkning och ett bilmuseum. Något för alla, alltså.



Söta kalvar

Stora kor.

Korna hade en snurrande rulle att klia sig mot.

Ett monument för att vi inte ska glömma människornas dumhet.

Gamla vackra traktorer stod på rad utanför ladan med bilsamlingen











Ett bilskelett









Och så till det jag tyckte var allra bäst, parmesanen!!

Här ligger de och lagras.

Och här står den lille farbrorn som sålde ostarna.

Kanske blir det mer bilder en annan gång, nu får det räcka för idag.

RSS 2.0