Köket

Idag har jag fått köksritningar visst blir det fint?

image5

image3

image4

Våra hustankar

När vi äntligen hade skickat in bygglovsansökan och den knäppa kommunen bromsade och bromsade skrev vi detta brev och försökte förklara hur vi tänkte när vi lät rita vårt hus. Av kommunen fick vi en skrift med saker att tänka på, det är ur den citaten kommer.

När vi bestämde oss för att riva sommarstugan och bygga hus på tomten, funderade vi mycket på vilken typ av hus vi ville ha. Vi kom ganska snabbt fram till att vi ville ha ett hus i stil med dem som fanns förr i Höllviken/Kämpinge, och som till viss del fortfarande finns. Vi tänkte då på de härliga gamla sommarvillorna i trä.  Vi ville ha ett hus på runt 200 kvm, som ändå såg nätt ut. Vi har sedan tillbringat många timmar tillsammans med KarlsonHus arkitekt  för att försöka få fram just det huset. Vi ville att ovanvåningen skulle kännas lätt och då får den inte var för bred, alltså blev huskroppen på ovanvåningen bara 4.20 m (efter omritning 3.90 m)I "Höllviken i skogen mellan haven" skriver Madelein Brandin: Eftersträva den traditionella bebyggelsens nätta volymer. Dessa hus, från tiden runt sekelskiftet, bestod inte bara av en enkel byggnadskropp utan av flera sammansatta volymer. Utstickande entrépartier, frontespiser och glasade verandor var vanligen förekommande.  image1
Huset vi vill bygga påminner om detta, men uten den uppstickande delen till höger.Vidare skriver hon: Att bygga ihop huset med garaget är ett modernt påfund som ger huset ökad volym och ett klumpigt uttryck. Detta goda råd följer vi, liksom det där hon tycker att sidobyggnader bör utformas i stil med huvudbyggnaden.  Vi har valt liggande panel enligt gammal ?näsettradition?, de gamla säger att hackspettarna kommer och hackar hål i stående panel, och falsad plåt till taket, allt i enlighet med Madelein Brandins förslag.Vi uppmanas att lägga stor omsorg vid husets detaljer, såsom fönster och dörrar, takfotar och takutsprång, och väljer då kittade fönster med äkta spröjs, och dörrar som passar in. 
 Vi har valt att placera huset så att minsta möjliga antal träd behöver fällas och vi kommer att utforma trädgården så att den upplevs som en naturtomt med biluppställningsplatserna diskret placerade där man inte tänker så mycket på dem.   

Träff med KarlsonHus och med snickaren

I veckan känns det som om allt börjat röra på sig. V ihar haft träff med Niclas från KarlsonHus och gått igenom vad vi har kvar att bestämma, och kommit fram till att huset ör levereras v. 44. Vi fick en en del små uppgifter av honom så nu är det full rulle...

Sedan träffade vi Peter som förmodligen ska ta hand om huset efter det att KarlsonHus har satt upp det. Han är snickare och verkar kunna isn grejer.  Han tyckte att v.44 kändes ok, så nu kör vi på det:)


Bygglov

Denna blogg är tänkt att handla om vårt husbygge i Höllviken.
Arbetet börjar ju inte här och nu, för vi har hållt på med detta i över ett år. Det har varit många turer fram och tillbaka, men för ett par veckor sedan fick vi faktiskt bygglov.
På fredag ska vi träffa Niclas från Karlsonhus, och på lördag ska vi hem till den tilltänkte snickaren på middag. Snickaren heter Peter och bor ihop med med en arbetskamrat till mig, Åsa.

RSS 2.0