Hur mycket vackert väder finns det?

Varje dag nu undrar jag när det vackra vädret ska ta slut. Det känns som om vi förbrukat vår ranson för en lång period framåt. Idag satt vi ute och åt middag halvsju på kvällen i korta byxor och kortärmat.. Det var hur varmt som helst.
Idag tog vi av pooltäcket och började så smått att fylla på vatten och att städa poolen.

Vår automatiske poolman, Ken fick komma ut ur förrådet och börja säsongens tuffaste arbete. Poolen är nämligen jämngrön och läskig efter en hel vinter. När vattnet kommit över utloppet ska vi sätta igång pumpen och sedan kan vi chock-klorera den för att ta död på alla alger och annat. OCh sedan är det nog några dagars städning innan det känns så lcokande att bada. Och så måste vattnet bli lite varmarae, det var bara 13 grader.

Runt om huset börjar trädens lövverk slå ut och bäddar in huset i en skir grönska.

Staketarbetet är i full gång. Micke målar hela tiden och jag lite då och då. Än så länge har vi inte satt upp några pinnar, men snart kommer de första på plats och då blir det lättare att se hur det kommer att se ut.

Hit har vi inte hunnit med målarburkar och penslar ännu.

Vi har många uteplatser runt om hela huset.

Denna gamla björk har stått där i ca 80 år. Vår granne tant Elsa, berättar att hennes morfar planterade 4 stycken, en för varje barnbarn. Två av dem står kvar idag, hoppas att en av dem är "tant Elsas".

Vårtecken - sjätte måndagen

Oj vad fort tiden går nu, redan dags för måndag med vårtecken igen. Här nere i söder börjar det bli ont om vårtecken nu, våren är liksom snart förbi, men eftersom det är så många uppåt landet som just har börjat visa verkliga vårtecken, tycker jag att vi fortsätter åtminstone en vecka till, vad säger ni andra.
Det är roligt att det är så många som uppskattar den här utmaningen, inte bara för att det är kul att titta på varandras utan också för att man själv får upp ögonen så mycket bättre för vårens framfart, när man vet att man ska blogga det på måndag.

Här kommer mina spaningar denna vecka
Tur

Det är tur att vi bestämde oss för dubbla vaskar i badrummet:)Mer staketarbete:)

ALla stolparna är på plats, och tvärslåerna också. Nu är det dags för själva pinnarna...

Micke sågade till två olika spetsvarianter för att vi skulle bestämma hur spetsiga de skulle vara:

Denna lite trubbigare

och denna lite spetsigare, som är ung dubelt så jobbig att såga...
Gissa vilken det blev?

Naturligtvis den lite jobbigare... varför ska man göra det lätt för sig. Men den var såå mycket snyggare, det har nästan alla tyckt, som vi har frågat..

Här står Micke i solskenet och sågar, och sågar och sågar, drygt 700 brädor räknar vi med att det behövs..

Micke uppfann ett sätt att såga spetsarna som gjorde att det inte blev såå himla jobbigt i alla fall.

Han tog paus i från staketbygget några dagar och gjorde detta vedskjul. Det ska komma ett tak också.

I samma stil som staketet/planket vid pergolan.

och in där, där det ligger ett svart rör, där kommer vi att ha en utedusch. Det blir ett mysigt litet gatt in mellan bambu och pergola.. och nära till poolen. Längtar ännu mer till sommaren nu:)

och till alla er som skriver att ni vill låna Micke lite, Han är inte till utlåning, han är min!:)

1180 kr till Rädda katten

Idag kom besked från Tailsweep på april månads utbetalning för reklam på bloggen (alltså för det jag fått in hittills i år). Efter skatt och arbetsgivaravgifter blev det 1180 kr, och de går, som jag tidigare lovat, direkt till Rädda katten. Jag tänker märka inbetalningen "Kolonikatter", se bloggen om kolonikattprojektet i Malmö.

En del sagor får (förhoppningsvis) lyckliga slut. Detta är lilla Emla, som levt förvildad i Koloniområdet, som fångades in för kastrering och vaccinering och veterinärkontroll. Det visade sig att hon hade öroninflammation och behövde antibiotika. Lilla söta Emla visade sig vara ganska tam och bor nu i ett tillfälligt hem, medan man letar efter ett permanent boende till henne.

Vill ni också hjälpa Emla och de andra katterna till ett bättre liv, så står PG-kontot 302628-3, öppet för alla bidrag, stora som små.  Om ni vill att pngarna ska öronmärkas för detta projekt som man ju kan följa exakt hur det går, så märk inbetlaningen "Kolonikatter".

Skriv gärna i en kommentar om ni skänker något, så ska jag göra en länklista med bidragsgivare.

Fantastiska vårtecken

Nu har jag tittat igenom alla vårtecken, kolla i listan till höger så hittar ni länkar till vårteckensbloggare i hela landet. Det är så kul att se hur våren sprider sig allt längre norrut. Här nere i söder känns det snart sommar, åtminstone om vädret får fortsätta:)
Jag tror nog att vi fortsätter med utmaningen ett tag till, åtminstone några veckor, för det skiljer mycket på norr och söder!

Jag brukar kommentera på allas vår-inlägg, men idag får det bli en hälsning till er alla i bloggen i stället. Tack för att ni är med och gör detta till en sådan succé!!

Nu ska jag snart köra till jobbet. Titta igenom alla vårtecken nu, det är KUL!!!


Vårteckensutmaning - femte måndagen

Ojojo, det är ju inte klokt vad tiden går. Fler och fler anmäler sig till utmaningen och det är så kul att se allas inlägg från norr till söder.

Idag kommer mitt ganska sent, jag har helt enkelt inte haft tid innan. Bilderna tog jag i går. Det blir vårtecken i trädgården idag, men det beror bara på att jag bara är i trädgården.

Annars tycker jag att det är kul med lite andra vårtecken.. jag kunde tagit en bild på min fulla strumplåda och skrivit att jag slutat använda strumpor för säsongen, tänker inte börja igen förrän i november (hoppas jag)


Magnolian visar färg. I Lund, där jag jobbar, där är den fullt utslagen, nästan, men vi bor så nära havet att det fördröjer värmen lite. Ett par veckors skillnad är det nog nästan på Lund och Höllviken, fast det bara skiljer ca 4,5mil.

Björken slog ut i helgen, vi stod och såg den slå ut, och det knäppte så där härligt som det gör när bladen spricker upp:)

Syrenerna visar också färg, lila färg.

pionerna växer så att det knakar

rosorna börjar få massor med blad,

aklejorna har fullt av gröna blad

nävorna växer så att det knakar

och jättedaggkåporna väntar på varje droppe vatten de kan samla i sina vackra blad.

Hostorna sticker upp sina feta spjut ur marken,

och tulpanerna blommar snart. Till min fasa ser de gula ut, fast jag köpt vita... men jag tror att de ljusnar när de slår ut:)

Twitter

Hej på er, och grattis till Balrogs damer som vann SM-finalen igår. Jag tittade faktiskt på finalen, det var spännande.

Jag funderar lite på alla er som bloggar, är ni med i en massa andra sociala, digitala nätverk också? Facebook har jag varit med i ganska länge, och använder ganska flitigt, men nu har jag även skaffat mig ett twitteraccount, och försöker som bäst klura ut vad jag ska ha det till.

Sedan började jag med bloggy också, men det fattar jag ännu mindre. Så just nu ute i högerspalten här hos mig, ser ni mina senaste twitterinlägg. Jag har ingen aning om vad man ska med informationen till, men det är väl något med, "syns jag inte - så finns jag inte..-." Alltså får ni dras med mina twitterinlägg ett tag, få se hur länge:)


Tummarna för Balrog

Inte för att jag nånsin brukar vara en sprotnörd av något slag, men i morgon håller jag tummarna för Balrogs damlag hela dagen. Det är innebandyfinal i Globen och Maria med Lundins Nya Hus har halva sin familj i laget och halva på läktaren. Vi håller tummarna Maria:)


Grindar - hjälp!

Nu när Micke håller på att bygga staket för fulla muggar måste jag ju börja tänka på grindar. Vi har modellen ganska klar för oss, de ska se ut ung så här:

Fast vi ska inte ha runda stavar utan likadana som vi har i verandans staket; en bredare och två smalare. Tror att det blir snyggt att binda ihop det så.

Nu till min fråga:

Är det någon som vet var man kan köpa snygga beslag till grindar, alltså snygga gångjärn och trycken/handtag?

Har letat lite på nätet men det är inte så lätt att veta var man ska leta. Jag vet inte heller riktigt vad jag letar efter, har inte tänkt så mycket på hur de ska se ut, än. Hjälp oss gärna med tips om bra/snygga tillbehör till grindarna:)

Häpp

Så var hela Sverige täckt:) Kul! Välkommen speciellt till Hemtrevnad i Rud, som gjorde så att alla landskap nu har någon som bloggar vårtecken.

Ett litet förtydligande angående förra inlägget kanske är på sin plats: Bilden på bilen har jag snott, men vi har en likadan.. jag är bara inte så duktig på att fotografera...:)

Vårtecken - fjärde måndagen

Tänk att det har gått en hel månad sedan vi drog igång den här vårteckensutmaningen. Det är så himla roigt att se att så många har hakat på. Vi har i skrivande stund drygt 80 bloggare som rapporterar från 24 av Sveriges 25 landskap, dessutom har vi en handfull som rapporterar från olika delar av Norge och en från Storbritannien. Kul att se. Men var har vi Dalsland? Kom igen, om du vet någon som bloggar från Dalsland, eller själv läser detta och bor där, kom igen, vi behöver er för att fylla hela landet:).

Sedan vi började med att visa vårtecken har vi haft ett underbart väder här nere i söder. Tro inte att alla våra vårar ser ut så här, för detta är extremt. Vi har temperaturer runt 15 grader varje dag, strålande sol på dagen och lite regn på natten. Vi njuter så länge det varar:)


Drink före maten utomhus - ett tydligt vårtecken!

Blommande backsippor

Vårplantering

Vårplantering

Tulpanknopp

Syrenknopp

Lönnknopp

Björkknopp

Fjärilar

Gräsmattan har börjat växa:)

Och igår körde jag nercabbat till Sturup och lämnade syrran:)


Humlebacken i Expressen

Förresten är Humlebacken med i dagens Expressen: Leva och Bo-bilaga.

Staketarbete

När nu pergolan blev klar på fyra dagar, har vi satt igång med projekt staket på allvar.
Först har Micke grävt, och grävt och grävt...
35-40 plintar allt som allt...


Och i varje plint ska stå en stolpe som denna, med hål för två tvärslåar.

Hålen gör man med stämjärn.

Inte så svårt - så länge stolparna står på en rak linje... men när det är i en sväng, krävs extra arbete:

Scmack, där satt den som en smäck:)

Staketet ska bli ung osm detta när det blir klart. Jag tror tom att det blir ung den färgen, tycker att det är snyggt mot grönskan.

Pergola och drömkök

Idag har jag varit med Maria-Isabel hemma hos Lena och hjälpt till vid en fotografering. Lena bor en bit utanför Höllviken och har den underbaraste gård man kan tänka sig. En riktig skånsk fyrlängad gård med äkta korsvirke.
I huset finns det ljuvligaste av kök:

Mitt i köket finns en stor ö med både vanlig spis och vedspis.

Gott om plats runt om ön.

Gulliga Maria kollar kameravinklar.

Tack Lena, för att vi fick komma till dig och jobba i ditt underbara kök!

När jag kom hem såg det ut så här:

Duktiga Max och Alexander hjälpte Micke att få klart pergolan. De hade slitit halva dagen. Tack killar!

Nu ser det ut så här, bara "pyntet" kvar... och det får väl vänta ett tag:)

Det känns redan mer ombonat och mysigt än innan:)

Vårtecken - tredje måndagen

Det allra främsta våtecknet idag är att våra älskade dotter fyller 17 år. Grattis till dig Josefin, och grattis till oss som har fått ha dig i 17 år. Fantastiskt! Vi älskar dig!


Våren har kommit ganska långt här nu. Det kan fortfarande vara frost på morgonen men framåt dagen blir det varmt. Häromdagen såg det ut så här:


7
Magnoliaknopp

Löjtnantshjärtat är på väg upp:)

Syrenknopp

Snart har björken musöron och då

får vi klippa rosorna.

Enkopp te i däckstolen:). Härligt
Och Micke håller på med staket

här har han grävt en herrans massa hål till plintar.
Och så håller han på med pergolan. Jag hoppas kunna visa bilder snart på hur den blir.


Besök på Elinelunds sommarstad

I går morse åkte jag till Elinelunds koloniområde i Malmö. Jag hade bestämt träff med Maria-Isabel där, ni vet inredningsfotografen med bloggen Vintage & Morrhår.
Maria är väldigt engegerad i hemlösa katter och lägger mycket av sin tid på Rädda kattens olika projekt. Just nu håller hon på med något som man skulle kunna kalla ett pilotprojekt i Malmö.

Som många koloniområden, framför allt i Malmö, så har Elinelund problem med förvildade katter som lever på området. Man har i många år försökt med avskjutning av katterna, men detta hjälper föga, då nya katter genast flyttar in och tar de gamlas revir. I området finns uppskattningsvis någonstans mellan 30 och 40 katter.

Rädda katten, och Maria har satt igång ett TNR-projekt i ormådet. Det går ut på att man fångar in katterna, kastrerar dem, vaccinerar dem och ger dem en hälsokontroll.

De katter som man tror skulle kunna bli tamkatter försöker man hitta ett hem åt, övriga släpps tillbaka i kolonin, och så gör man ett avtal med koloniföreningens deltagare om matare. Det finns redan många koloniägare som åker ut till sin koloni varje dag, hela året för att mata de hemlösa katterna, och dessa fortsätter, men meningen är att de ska få hjälp av övriga koloniägare också.
Det finns 2 damer, "G" och "U", på området som matat de hemlösa katterna i alla år, och det är inte alla grannar som ser med blida ögon på detta, de anser att damerna medverkar till katternas spridning. I själva verket har de i alla år petat i de honorna som besöker dem, p-piller och på det sätter hållt ner kattkolonin. Heder åt "G" och "U"!

På bilderna ser ni Maria-Isabel fånga in " Bullen" som idag är hos veterinären. Han gillar det inte precis, men det är ju för hans eget bästa.


Läs mer om TNR här.

Det finns många fördelar för koloniområdet, att använda denna metod.
De kastrerade katterna är lugnar, tystare och luktar mindre än okasttrerade.
Det kommer inte att födas en massa kattungar som lider och dör pga sjukdomar, kyla och matbrist.
Det flyttar inte in nya katter på området eftersom de kastrerade har kvar sina revir.
Antalet förvildade katter i området kommer succesivt att minska.

Jag tycker att detta verkar vara en alldeles ypperlig metod, och jag har ju beslutat att skänka mina reklampengar för i år till Rädda katten.
Vill ni vara med och hjälpa till, minsta lilla summa bidrar till att de här katterna får ett bättre liv; gå in på Rädda katten och skänk en liten summa. Snälla!
Maria och jag lovar att hålla er uppdaterade med hur pengarna gör nytta, både här och på kolonikatternas egen blogg.

Pergola

Runt vår pool har vi ett stort trädäck. Faktiskt så stort att det är svårt att möblera det, svårt att få det mysigt.

Här har några möbler fått komma på plats, men det känns ödsligt och stort.
I förra numret (nr 4) av Drömhem & Trädgård (min absoluta favvotidning) såg jag den här bilden:

Ojojoj, så vill jag ju ha det i hörnan vid poolen. Kanske inte lika pyntat, känns lite mycket, men pergolan, hängande lyktor, växterna osv. Jag skulle kunna tänka mig denna färgställning också, tycker att den är jättesnygg, turkos, blålila och lime. Snyggt!
Denna hörna:

skulle alltså kunna bli så där mysig:)
Så idag tog vi släpet (skönt med eget släp) och åkte till en byggvaruhandel och köpte vad vi behövde för att kunna sätta igång. Så i morgon ska det byggas:) Härligt. Vädret ska ju hålla i sig också, underbart. Idag har det varit riktigt sommarväder, halvlånga byxor, barfota i tofflorna (eller träskorna som man säger i resten av landet) och linne. Härligt.

Glöm nu inte vårteckensutmaningen på måndag:)

SOL

Idag har det varit underbart solsken hela dagen, och när Aktuellt pratade aktuellt väder nyss, så sa de att det kunde bli upp mot 20 grader i nästa vecka:)

RSS 2.0