Mallorca

I somras åkte Micke och jag till Mallorca en vecka. Vi bodde i Puerto de Sóller som är en liten by på nordvästra sidan av Mallorca. Där finns inga stora hotellkomplex utan mer typ små familjehotell. Precis bakom byn häver de mäktiga bergen upp sig och själva byn ligger runt en liten naturlig bukt.

På bergsväggarna runt om bukten klättrar husen.

På kvällarna var där en massa restauranger att välja på och från flera av dem såg man den underbara solendgången.

I träden på favoritrestaurangen hängde dessa godingar, sådana skulle man ha ute i pergolans tak..

Från Puerto de Sóller kan man ta spårvagnen till Sóller som ligger en bit in i landet, typ en km eller så. Mitt på torget går spårvagnen in.

Förbi kyrkan mitt i byn.

Häftiga glasverandor såg vi lite varstans.

Från Sóller kan man ta tåg till Palma. Det tar en timme ung och landskapet man åker förbi är inte såvärst spännande, men tåget var vackert!

Palma är fullt av små gator och här är massor av folk.

Vackra gamla hus finns här gott om.

En dag hyrde vi bil och körde upp i bergen.

Vi stannade i den vackra byn ValdemossaValdemossa låg där mitt i bergen med sina ockragula hus med gröna dörrar och fönsterluckor. Som en sagostad nästan.

På många av husens satt en kakelplatta med Santa Catalinas namn och bild.

Rikedom

Det är något med det där att sylta och safta.. man känner sig liksom lite rik. I går salmbärssylt, idag gurkor. Lite mer tid gick åt till sylten, framför allt eftersom vi plockade i ett par timmar innan vi ens var hemma med bären, och sedan skulle de kokas och fixas med. Men särskilt lång tid tar det inte ändå. Än mindre tid tar det med varor som man kan plocka enkelt på Ica. Som tex gurkor.  Det är ju såååå enkelt. När man tvättat gurkorna rena ska de ligga i saltlake ett dygn och sedan på med ättikslag och kryddor. Vips klart:Längtar riktigt efter en leverpastejmacka med gurka...

Syltkok

Idag har jag kokt salmbärssylten. Det blev en del faktiskt, jag tror att det ska räcka hela vintern :). Såå gott till saffranspannkaka, men även till vanlig pannkaka..

3,1 kg bär blir till sylt

Det blev ganska mycket

Sylten får en sån härlig färg, rödsvart nästan. Hoppas nu att den smakar lika gott som den ser god ut.

Salmbärssylt

Igår åkte vi och plockade salmbär. Jag trodde att det bara fanns på Gotland, men i riktigt kalkrika marker växer det tydligen även på andra ställen. Sådan kalkrik mark finns i närheten av oss, jag lovade syrran att inte skriva var, för då kanske vi inte kan plocka några bär nästa år... Är det någon som har ett kantarellställe i Skåne, så kan jag byta ett salmbärsställe om kantarellstället :). Bara hör av er i så fall!
Nåja, det var en ganska vacker dag, solen sken och det var varmt.
Förutom att salmbären finns där, är det ett väldigt vackert ställe, jag förstår inte varför jag inte varit där förut.

Nästan lite tropisk känsla med den vita sanden och det blåa vattnet.

Här går Vincent, Fia och Mamma dubbelvikta och plockar de små bären.

De ser inte mycket ut för världen, och de är ganska jobbiga att plcoka, men oj vilken god sylt det blir. Den ska kokas idag.

Buddha

I ett hörn av vår trädgård har vi singel och bambu. Jag vet inte riktigt vad vi har tänkt med den där snutten, men vi har pratat om att ha en utedusch och lite så. Nu har vi köpt en Buddha som sitter där och tittar på oss när vi badar i poolen, han är så söt och passar så bra med bambun i bakgrunden.

Bordet är dukat

Idag var det äntligen väder att sitta ute. Det har ju regnat så mycket här i sommar att de flesta fikor och middagar har intagits inomhus. Men idag är det skönt och om inte soligt så i alla fall varmt.
Så här blev bordet när det blev klart. Jag är så nöjd med det:)

Bord och bänkar

Jaha, sommaren går snabbt och jag har inte bloggat knappt någonting... Inte för att jag inte har haft tid, mer för att jag inte har haft inspiration. Men nu blir det höst och jag tror att inspirationen kommer att komma lite tillbaka... Vi hoppas på det.
Micke byggd ju bänk i mitt förra inlägg. Sedan dess har han också gjort ett bord. Bordet är klart och vi har använt det ganska mycket (när det inte har regnat..) men jag har fortfarande ingen bild på det när det är klart. Men några på hur det kom till har jag.


Fler bilder kommer, med färdigt bord!

RSS 2.0