Bambuwok:)

Idag blev det wok med bambuskott, strimlad biff, rödkål och purjo. Vi toppade med lite jordnötter och det var en verkligt god middag. Tog inte mer än typ 20 minuter att laga till heller. Skönt när man har lite mycket att göra.

Ica Matkassen tisdag

Igår fyllde mina ljuvliga systerbarn 8 år, och vi käkade på restaurang för att fira dem. Kassen hämtade Micke i Åkarp i går, så maten stod och väntade. Jag drog ett kort ur recepthögen och det blev Kycklinrätten. Helstekt kyckling, fylld med apelsiner, med en ljuvlig sås på glögg och apelsin.. riktigt supergott. Hela familjen var överens om att denna rätt ligger på topp. Kan verkligen rekommendera såsen!

Det som ser ut som prinskorv är potatis med röda skal :)

Jubileum

Ojojoj, det är tio år sedan Katta öppnade sin ljuvliga butik. Inte klokt vad tiden springer iväg.


Favoriten

Ica Matkassens bästa förra veckan, blev måndagsmiddag denna vecka hos oss. Tyvärr blev min kamera stulen vid inbrottet, och den lilla som jag har som reserv var ute på vift, så jag kunde inte ta någon bild, men jag lånar en från Ica Matkassen.

Receptet hittar du här

Boeuf bourguignon med foliebakade gulbetor. Mums.

Torsdagsmiddag och julbock

Här blev det thaimat från kassen. Egentligen är ju thaimat så mycket, men när jag säger thaimat, så tänker jag på currygrytorna. Ojoj vad gott det är, och så många olika varianter vi har gjort genom åren. Från kassen blev det med fisk, vilket fi faktiskt inte provat tidigare. Vi tog lite extra lax eftersom Vincent (systersonen) tyckte att det verkade vara så god mat här att han stannade trots att hans familj gick hem:).

Precis som i Thailand med champinjoner och hela små tomater. Lime i var nytt för mig, det tog fram en smak som är väldigt typisk thailändsk. Gott och nyttigt!

Jag följer ju en del bloggar, är ganska dålig på att skriva kommentarer till er, men många av er vet att jag är där ändå, tror jag. Jag har ju följt vissa bloggar i många år. Tex It's a house som handlar om ett fult gammalt lägenhetshus som familjen bygger om till  ett underbart bostadshus. Jag är alltid lika fascinerad över hur många idéer de har och hur mycket bra saker de kan göra själv. Och så kul att hämta inspiration från dem. Nu i veckan gjorde de en julbock. Jag blev sugen på en julbock redan förra året, så nu när de till och med la ut en beskrivning, tänkte jag att det skulle bli av.
Micke och hans lärling Philip fick uppdraget (förvånande??)

Här är bild på I's a house bock, som de hade att gå efter.

Kroppen

Philipp sågar

Färdig bock. Nu ska vi bara få tag i granris att klä den med.. växer ju inte så mycket gran här.. få se om jag kan hitta det någonstans.
I skrivande stund står det tre bockar utanför mitt fönster. Söta!

Tisdags- och onsdagsmiddag

I går åt vi veckans pastarätt. jag gillade den jättemycket, aubergine, tomat, kyckling, bacon mm, och självklart hade vi lite parmesan till, det förhöjer alla pastarätter, nästan.

Mycket basilika var det också i denna rätt, det gillar jag.

Idag, tisdag, åt vi vitkålspanna.
Jag gillar vitkål, när den är stekt, men jag köper det aldrig själv, så detta var en bra rätt för mig. Den kommer jag att göra igen, eller rättare sagt varianter på den. Men konceptet vitkål och köttfärs stannar i vårt kök. Kanske ska jag tom göra koldolmar någon dag.. SOm ni ser har vi sås till maten, kan inte tänka mig att äta kokt potatis utan sås. Det var ju inte lätt att svänga ihop en brunsås eftersom där inte var något att göra den på, men jag gjorde en nödsås, med lök, lagerblad, buljong, soya, mjölk... ja ni fattar. Bättre än inget.
Helt godkända middagar.


Måndagsmiddag

Jahaja. Nu när inte Spanien blev av, så blir det rapport av Ica Matkassen igen:)
VI startade veckan med Chorizo, potatismos och en jättegod salsa. Det gjorde faktiskt att det blev mer som en maträtt. Annars tycker jag att korv och mos känns lite halvdant.
I salsan hade man hackad tomat, småskuren avokado, finhackad rödlök och en dressing av citron och sambal oelek. Den kommer jag att göra fler ggr.

Inbrott

Nähä.. det blir ingen Spanienresa för mig. I morse när jag vaknade upptäckte jag, efter någon timme, att vi haft inbrott i huset. I natt när vi sov. Det känns inte kul. De tog pass, pengar, kort, väska, kamera, en laptop... ja lite smått och gott. Och fast jag vet att jag kan fixa ett tillfälligt pass på Sturup, så valde jag att stanna hemma från resan, det var så mycket jag skulle behöva fixa med för att komma iväg, och det känns inte heller kul att åka när man har så mycket hemma som måste fixas.. Trist. Urtrist.

Spanien

Nu åker jag till Spanien med jobbet, är borta tills på fredag. Micke och barnen kör Ica Matkassen som vanligt, men det är möjligt att det inte blir någon rapport förrän jag kommer hem.. De har lovat att ta bilder.
Min skola är med i ett EU-projekt och vi åker till Motril för att träffa övriga medlemmar i projektet. Första mötet. Det ska bli kul. Och inte gör det ont att det är sommar där.

iPhonetävling

Chans att vinna en cool telefon, extra pimpad, om du gillar Phone Art på facebook, delar bilden och kanske tom bloggar om det. :) Önska mig lycka till :)


KOlla själva på https://www.facebook.com/PhoneArtAB

Köksbutiken

Jag ställde ju en liten fråga om namnidéer till vår nya kombinerade kök- och husbutik. Tack för förslag.

Tim och Anna har tänkt så här: Humlebacken Classic. Humlebacken Premium. Humlebacken Exclusive. Dessa kan också kombineras med Living. Humlebacken Fine Living är en annan variant.
Gillar Humlebacken Premium bäst av dem, tror jag. Humlebacken Preemium Living låter trevligt, men lite långt.

Karin säger Humlebacken HOME. Tycker nästan att det är bäst hittills.

Tina säger Humlebacken Cuisine, men det tycker jag blir för mycket kök och för lite hus..

Sonja tipsar om en köksbutik utanför Beddinge, den är faktiskt underbar, kanske kan man ha lite sånt i vår butik också.

Paula säger att hon inte tycker att man ska blanda engelska och svenska ord i namnet, och föreslår därför "Hemma med/hos Humlebacken" eller "Humlebackens hem". Men jag tror nog inte att jag riktigt gillar det.. då får det nog bli något annat än Humlebacken i namnet.. Ja, det är inte lätt det här..

Sedan vill jag passa på att tipsa om att man nu kan följa "Villa Essius" på facebook. Familjen kommer att bygga en  Humlebackenvariant i Ljunghusen. Spännande att följa.



Fredagspasta

Idag blev det snabba skinkpastan med broccoli och ägg. Det var mycket godare än namnet antydde. Jag tyckte faktiskt att det lät ganska osmakligt, men maten blev god. Jag fräste purjo och sparris (ingick inte i receptet, men vi hade lite i kylen som behövde ätas) och skinka. Pastan koktes och sista fem minuterna fick broccolin koka med. I purjofräset rörde vi ner keso (!) och i den färdigkokta pastan rörde vi ner parmensan, persilja och äggulor. Alltihop tillsammans såg ut så här:

och smakade utsökt. Enkelt, snabbt och gott (och ganska nyttigt bör det ju vra också)

Svar

jag har fått en del frågor på sistone, svar kommer här:

Våra katter är av rasen Helig Birma, köpta hos Glitters kattuppfödning i Onslunda på Österlen. Uppfödaren heter Carin och har blivit en god vän till oss.

Vi har Ica matkassen varannan vecka, och vi är jättenöjda med det. Om man som vi har ganska stora barn, så gör kassen att de lagar mer mat än annars. Det blir liksom enklare att få dem att fixa maten.

Vi säljer KarlsonHus. Vi köper inte tomter och bygger hus, utan kunderna har själv tomterna och kommer till oss och vill ha ett hus. Det är jättekul, och vi bor själva i ett KarlsonHus och trivs så bra.

Nya utmaningar

Som många av er vet, säljer jag och Micke hus, KarlsonHus. Jag har ett annat jobb också, som lärare, IKT-pedagog i Lund. Att sälja hus är i många avseenden ett drömjobb för oss. Vi älskar hus och tycker att det är fantastiskt roligt att se människors drömmar bli verklighet. Men nu har vi bestämt oss för att utvidga vår verksamhet. Vi har skrivit kontrakt med Kungsäterkök, och kommer att öppna en köksbutik så snart vi har hittat rätt lokal.

Kungsäterköks fabrik ligger i närheten av Varberg och så här vackra ställen hittar man i närheten. Jag har faktiskt ingen bild på fabriken, för det glömde jag att ta.

Inne i fabriken är det mesta handarbete. Det är en fantastisk känsla att komma in i en fabrik och se yrkesskickliga människor handskas med material som ska förvandlas till vackra kök. Häftigt.

Spröjsarna i dessa luckor stod en kille och fixade med. Han hade en liten fil och lite sandpapper och stod och testade så att alla skulle passa perfekt. Så coolt.

Kolla passformen..

Detta är nog mitt absoluta favoritkök. Det heter Dalbo och känns både oerhört modernt och samtidigt lite traditionellt. Älskar de raka linjerna och tycker att de har byggt upp detta kök så snyggt. Jag har tagit bilden på Köksexpo utaför Kungsbacka.

Samma kök, fast denna bild är tagen på fabrikens egen utställning.

Detta kök heter Greppa och är helt handtagslöst. Rena linjer och en kul detalj är att man kan byta den där listen som i detta kök är grå, till vilken färg man vill. Om man vill testa att ha en knallröd så kan man ha det, men ha en neutralare färg att byta med om man tröttnar. Fräckt va?


Samma kök fast i svart och vitt. Också här är listen metallfärgad.

Detta kök heter LESS och är inte bara handtagslöst utan har också genomgående identiska luckor. Inga lådor syns någonstans utan alla linjer blir helt rena. Självklart finns det lådor men de är dolda:

När man trycker till på luckan kommer översta och understa lådan ut. Översta sitter fastsatt i luckan och genom att lossa den kommer man åt mellanlådan. Eneklt och praktiskt. Oerhört läckert om man vill ha ett riktigt stilrent kök.

Här har vi lossat den översta lådan för att komma åt de andra. Fräckt va?

LESS

LESS igen. Snyggt!

Det finns ett sortiment som kallas Exklusiv. I Exklusivköken är alla stommar är av gediget trä.

Och visst blir det en härlig känsla när man öppnar skåpet och möts av denna syn.. Trä är ändå trä..

Fler bilder på kök, hämtade från hemsidan. Detta tror jag heter Kungsäter.

Detta kallas Nostalgi.

Vi ser såå fram emot att komma igång med köksbutiken. Hoppas på att hitta en lokal snart och kunna vara igång med försäljning tidigt nästa år. Redan nu kan vi såklart sälja kök, hör bara av er.

Har lite funderingar på butiksnamnet. Funkar det att kalla butiken "Humlebacken"? Ska den kanske heta "Humlebacken LIVING"? Eller har ni andra idéer? Det ska ju vara ett namn som passar till både kök och hus och kanske lite annat smått och gott, så "Köksbutiken" eller så går ju bort. Inte för att vi kommer att använda namnet så mycket, men något måste den ju heta..



Kyckling nuggets från Ica Matkassen

idag gjorde vi Chicken nuggets från kassen. Tyvärr hade Max råkat använda all kålrot och all fänkål när han gjorde hamburgarna häromdagen, så vi fick göra en egen "vanlig" sallad. Och så tog vi faktiskt potatis i ugn i stället för ris. Jag gillar ris jättemycket, men jag vill gärna ha en sås att hälla på riset, och här var mer typ en dippsås.

Kycklingbitar, panerad i polenta. De fick en härlig yta när man stekte dem.

Min portion, med sallad, potatis, kyckling och den goda såsen, gjord på creme fraiche, mango chutney, sambal oelek och lite curry. Curryn gjorde susen tycker jag. Vi brukar göra någon liknande sås till grillat på sommaren, men curryn lyfte den ett steg till. Ytterligare en god middag.

Onsdagsmiddag från Ica matkassen

I går var Micke och jag borta hela dagen och vi fick mumsig middag hos svågern och svägerskan i Halmstad. Då var det perfekt med kasse. Jag bara sa till barnen att de skulle välja en rätt och laga till den till sig. De valde hamburgarna och det hade gått bra och de gillade maten. Tyvärr kom de inte ihåg att ta någon bild så det får bli bildlöst.
Det var Max som gjorde maten i går, och idag när jag kom hem från jobbet stod Josefin iköket och fixade. Hon valde att göra orientalsik kikärtsgryta med majsbröd. Man gjorde degen till bröden, lät dem jäsa och sedan stekte man dem å spisen. De var goda och mäktiga.

Grytan var mustig och jättegod. En riktig höjdare om ni frågar mig.



Och helt vegansk mat, kom vi på, inget animaliskt allt. Det är inte ofta det blir så.

Vill gärna vinna

Underbara Maria-Isabel Hansson och Nina Hartman har tillsammans gjort en bok som heter Vintage by Nina. Jag skulle så gärna vilja vinna den. Signerad till och med. Fast jag tror att jag kan ordna den signerad även om jag får köpa boken, och jag kommer att köpa den om jag inte vinner. Så jättefin den verkar.

Klcika på bilden och kom till Vakre Hjems tävling om boken.

Ny matkassevecka

Igår hämtade Micke veckans matkasse. Den här veckan tycker jag faktiskt att allt ser gott ut redan på receptkorten.

Igår blev det stekta laxfiléer med en ljuvlig kantarell. och pumprisotto. Risotto tillhör mina favoriter redan innan, och jag gillade verkligen att ha lite pumpa i. Inte för att det smakade så mycket, men det gav ändå lite bit om ni förstår vad jag menar. Här kan ni läsa receptet.

blogg.se

Idag ser det ut så här på blogg.se:

RSS 2.0