Gott nytt år

Gott nytt år på er allihop!!
I morgon tror jag inte att jag hinner hit och skriva nåt, vi ska ju ha 16 personer på trerättersmiddag. Idag har jag lagat förrätt hela dagen och nu i kväll är det efterrättens tur. I morgon kommer att gå åt till huvudrätt och städning och dukning...
Tack för allt detta år och vi ses 2009!
Kram

Förlängning

Till nyår blir vi 15 personer. Så här ser vårt bord ut:

Här kan man sitta 10, högst 12 personer.
Vad gör man då? Jo, min högst praktiske man bygger en extraskiva till bordet.

Råspont fick utgöra bordsskivan och så förstärkningar på undersidan.


Ben som går att justera i höjdled från Bauhaus.

Här syns det att Micke inte har dragit ihop brädorna helt, detta för att det skulle bli exakt lika brett som bordet.

och vips har vi ett bord som lätt rymmer 16 personer. En duk på och ingen ser hur det ser ut under.
Bra va?

Här provsitter Micke.

Julblommor

Precis före första advent var vi på julblommeshopping. Jag köpte ett helt flak vita hyacinter, ett flak vita julrosor och ett flak (=6st) röda amaryllis. Vet inte riktigt varför jag köpte röda i år, brukar alltid välja vita, men jag kände nog att det behövdes lite rött. Trodde att jag hade hittat riktigt mörkröda, men de visade sig vara ganska ljusa.
Jag satte in dem till första advent, men insåg snart att de skulle vara helt överblommade till ju, så jag ställde ut hela byttan med sex vackra blommor i garaget. Perfekt visade det sig, de blommar som allra vackrast nu.

Jag gillar masseffekten av 6 lökar med 2 eller 3 stänglar på varje. Hoppas nu att de håller sig över nyår:)
Hyacinterna placerade jag ut lite överallt, och precis inför julafton bytte jag ut dem, för då var första omgången överblommade. De andra hade fått stå ute och vänta på sin tur. Älskar vita hycinter, men tycker att det är lite tråkigt att de inte doftar.. Brukar ibland smyga in en blå någonstans bara för doften.

Och så favoriten bland favoriter. Julrosen. Brukar plantera ut dem i trädgården efter och de blommar så fint. Men nu har vi ju en ny trädgård, och alla mina gamla julrosor står i den gamla, hoppas att de nya ägarna uppskattar dem. Jag får börja om min samling av julrosor:)

542 kronor

Tyvärr har inte reklamintäckterna varit lika stora på sistone. Men det beror inte på antalalet besök på bloggen, de är fler än nånsin, det beror på att jag inte har haft lika mycket reklam från Tailsweep på min sida. Nåja, jag har just satt in 542 kronor till UNICEF och det räcker till en hel del.
Jag ska kolla runt lite, och se om det är UNICEF som ska få pengarna nästa år också, eller om jag ska byta välgörenhetsorganisation. Det finns ju många bra.
Tack alla som är med och bidrar genom att titta in här med jämna mellanrum.

Juldagspromenad

Så klart skulle vi ju ut och gå en riktig juldagspromenad. Jag, mamma och Fia gick ner till havet och njöt av hur vackert där var. Jag hade med mig min kamera och mitt nya objektiv, ett 18-200 (helt grymt). Tur var det, visade det sig...

Det var mer än vi som promenerade längs stranden idag. Är juldagen månne den mesta promenaddagen på hela året, tätt följd av nyårsdagen?

Längre bort mot Falsterbokanalen ligger denna klunga av söta badhytter.

När vi tittade mot andra hållet såg vi denna något förvånande syn:)

han badade riktigt länge.... det kan ju inte varit mer än 3 grader i vattnet eller nåt. Galning!

På sommaren fraktar de bort tångmassorna för att förvara dem medan vi badar, och till hösten kör de hit dem igen. Det är någon regel som säger att man måste göra så.

Här ser man nästan hela Kämpingebukten,

och när jag zoomar med mitt nya objektiv ser jag fyren längst ut på Falsterbokanalens pir.

Vi gick vidare längs stranden, förbi fiskeläget som man ser längst bort i denna bild.

och vad hittade vi bortom fiskeläget, jo denna lilla säl. Den satt där på en sten i vattnet och verkade njuta av solnedgången.

Som vanligt var där en massa sjöfåglar också.
Vilken lyx det är att ha detta runt knuten.

Julafton på Humlebacken

Julafton skulle vi fira på Humlebacken, det var bestämt sedan länge. Min mamma och pappa och min syster och hennes familj skulle komma. Min andra syster, den minsta, är i USA, hoppas att hon har det bra.
Men innan vi började fira julen så passerade bloggen 100 000 besökare. Tyvärr missade vi det magiska talet, men vi printscreenade före och efter:
datorn krånglade och ville inte uppdatera efter denna sida, och när vi fick den att uppdatera såg det ut så här:

Jaja, någon var där inne, men de skrev inget.. Nu är jag över gränsen i alla fall, och det på 9 månader, för ung så länge sedan är det jag satte igång räknaren.
Och tack för all komentarer på detta inlägg, 48 stycken, helt otroligt... Tack alla ni som ger er till känna för första gången. Ni ska veta att jag verkligen tycker att det är jätteroligt att veta vilka ni är som besöker min blogg. De av er som har bloggar tittar jag nästan alltid in till! Så kul att se vilka ni är!!Och till Aggie, som ofta hälsar på, och som ganska ofta har kloka kommentarer, men ingen blogg, säger jag bara, TACK och så tycker jag att du ska skaffa en blogg, Aggie, du har mycket bra att säga! Kram till dig!Tillbaka till julfirandet:

Bordet var dukat

Granen klädd, och under den alla julklapparna. Hur kan det bli så många, fast vi varje år bestämmer att vi ska hålla igen. Vi är helt julklappstokiga i min familj..

I köket värmde vi maten som skulle vara varm,

och så dukade vi upp den efter hand på köksbordet.

Här sitter min sötaste systerson, Vincent, och käkar julmat så det står härliga till.

och här sitter min sötaste systerdotter, Ella, och äter hon också. Ella och Vincent är tvillingar och fyllde nyss 5 år.

Efter maten var det kaffe och kakor och Kalle Anka i sofforna

Katterna tyckte det var kul med alla snören och prassliga papper.

kakor...

Här sitter sötaste Josefin

och min svåger Andréas (hejhej, jag vet att du läser detta, Andy)

Ute i hallen lyste den stora stjärnan i det stora fönstret,

och den silverklädda granen glittrade..

Sedan kom den efterlängtade tomten, han var från Finland och barnen tyckte att han var den bästa julklappen av alla, att han faktiskt kom till dem.

Sedan satt vi och myste och käkade julgodis till ögonlocken var så tunga att de föll ihop. Tur att vi bor så nära varandra att det bara var en kort promenad hem, både för mamma och pappa och för Syrran med familj.
Tack allihop för en underbar julafton, den var verkligen mysig och hemtrevlig.100 000 i julklapp??

Snart slår min besöksräknare över till 100 000...inte klokt. Nu är jag ju medveten om att det INTE är 100 000 unika besökare (vilket somliga påstår i sina bloggar) men för de unika besöken nollställs efter varje dag. Det KAN ju vara samma 5-600 som kommer varje dag. I skrivande stund är det 578 kvar till 100 000. De sista veckorna har jag snittat nånstans mellan 500 och 650 besökare om dagen, så eh gissning är att det blir 100 000 på julafton. Om nu någon kollar bloggar på julafton. Jag får nog göra ett alldeles speciellt inlägg om jag ska få besökare just på julafton.. Det vore kul om du som är nummer 100 000 skriver en kommentar om det, så att jag vet.. ska försöka printscreena det också. Tramsigt, jag vet, men ganska kul!

Nu ska jag se om det går bättre att sova denna kväll. Godnatt. i morgon (eller faktiskt idag) är det dan före dan...

Dambesök

I går ringde våra katters uppfödare och sa att hon hade en löpande hona till Hamlet. Tanken har hela tiden varit att hon ska få ta en kull efter honom. Så i går kväll kom Carin och Mats och lämnade denna lilla dam

Hon heter Glitters Winnie och är chokladtabbymaskad. Hon är söt som socker.

Hamlet har sjungit serenader för henne hela natten men hon bara fräser åt honom. De kan stå och nosa på varandra när han plötsligt får sig en örfil. Och så fräser hon, och det är han inte van vid. Varken han eller Beckham har någonsin fräst. Jag tror faktiskt inte att de vet hur man gör.
Just nu är Hamlet lite trött på henne, han står vid dörren och jamar och vill ut från köket. Stackarn. Han får komma ut och leka med Beckham en stund så blir han kanske glad igen:)

Winnie

Jag tycker att WInnie är ursöt. Vill ni se på fler av Carins underbara katter, titta in till hennes katteri, Glitters


Årets längsta natt

I natt är det årets längsta natt, vintersolståndet är här. Och just i natt kan jag inte sova, sitter här vid min dator med en kopp te och en toarulle. Snyter mig och fräser och nyser om vartannat. Kan inte sova. Just i natt, när natten är som längst. Tur att det finns en hel värld av bloggar att snoka runt på. Så, om jag skrivit en kommentar hos er typ halvfem i natt, så vet ni varför. Jag kunde inte sova. På årets längsta natt...

Julfnatt

Jag har fått total julfnatt. Bakar som en tok, pyntar överallt, bär in tonvis med granris och lägger uppe på skåp och överallt. Myyyysigt! I köket ställde vi vår jättefina stege som annars står på altanen med blommor och sånt. I köket blev den ännu ett ställe för julpynt...
'
Det gäller ju att tänka sig för så att man inte gör en kattleksak... Meningen är ju inte att två katter ska klättra på stegen och tro att allt är deras leksaker. Därför måste man vara lite återhållsam i urvalet av pynt.Dessa formar gjorde min morfar för att baka mandelmusslor i. Tyvärr är de inte så bra, musslorna fastnar, men nu har de fått nytt användningsområde, som ljushållare, det skulle min morfar ha gillat, han tyckte om återanvändning:)

Dan före dan före dan före dopparedan:)

Inte klokt så snart det är jul. Nu börjar det kännas juligt i hela huset. Härligt. Jag älskar att julpynta och pyssla, om det nu skulle vara någon som har missat det...:)
Tog lite närbilder på granen i hallen


bara vitt och silver, och 200 lampor... det gnistrar i vår hall kan jag lova...:)

I vardagsrummet blev det rött och guld i granen i stället. Varmt, ombonat och stämningsfullt tycker jag att det blev..


och för Lundinskans skull är gungstolen med på bild:)
Julgran

Tack för alla intressanta svar på gårdagens inlägg. Det var kul att se vad ni andra tycker och tänker.

Igår tog vi in granarna. Vi har köpt två kungsgranar, en till entrén och en till vardagsrummet. Jag vet att trenden säger taniga, klena nästan lite grå granar och jag gillar det, hos andra, men vi köpte stora kraftiga granar.

Den ser inte mycket ut för världen där den ligger..

Men den är ganska pampig..

Denna står nu i hallen/entrén. Den får inte plats någon annanstans i huset, för vi har bara 2.50 i takhöjd, och denna gran var högre.
Det ser ut som om den tar all plats i hallen, men det gör den faktiskt inte. Man får lätt plats att gå upp för trappan.

Hallen i granen skulle vara silverfärgad och glittrig, och den i vardagsrummet ska vara röd och julig.
Här är skattkistan till hallgranen

Men fy vad tråkigt att det inte går att fota en gran så att den blir lika vacker som på riktigt...
Denna bild tog jag i gårkväll..

och denna nu på morgonen. Inte ser man hur fin den är... ni får föreställa er!
Granen inne i vardagsrummet är inte riktigt färdigpyntad ännu, bilder kommer senare.

Vad är det med bloggar?

Varför bloggar vi? Varför ägnar vi timmar åt vårt liv till att sitta vid datorn och antingen lägga upp egna inlägg eller läsa alla andras? Varför har vi numera alltid en bloggbaktanke med alla foton vi tar? Jag vet inte riktigt hur det har blivit så här, vet ni?

Folk ”utanför bloggvärlden” som tittar in någon enstaka gång, höjer på ögonbrynen och säger:

 -Men varför, varför lämnar du ut ditt liv på nätet? Och varför läser du och kommenterar så många bloggar?

Jag vet inte riktigt vad jag ska svara dem..

För min del handlar det nog mest om kommunikationen. Att man blir ett gäng som följer varandra, nästan mer än vad ens ”riktiga” kompisar gör.

Nu blir det ju lite kul ibland när ens riktiga kompisar också läser bloggen, så att de vet mer än vad man har berättat för dem. Eller mostrar som tittar förbi och frågar om de får komma in och se om det ser likadant ut i verkligheten som på bloggen. Arbetskamrater som frågar om jag har hittat en svart trädgårdsslang ännu (fast jag gjorde inlägget om den svarta trädgårdsslangen i maj). Det måste ju betyda att de har tittat igenom stora delar av min blogg. Shit, har jag lämnat ut för mycket?

När jag läser igenom vad jag har skrivit tycker jag inte det. Jag är faktiskt inte så väldigt personlig, jag skriver mest om sakliga ting, som inte gör något om andra får reda på.

Men jag bangar inte för att lämna ut våra riktiga namn eller visa bilder på mina barn. Det gör en del. Jag undrar så varför. Varför kallar man sina barn för lilla P och stora S? Om någon man känner läser bloggen så fattar de ändå vem man menar och för oss andra spelar det ju ingen roll om där står Pontus och Sofie..

 

Gúa formulerade det så bra: ”Bloggvärlden är som ett forum för kvinnor där vi tillåts berömma varandra och vi tillåts att ta emot beröm”. Ung så sa du va, Gúa?

Kanske är det därför jag bloggar. För att jag får så mycket positiv respons. För att jag upptäcker att det finns andra som tycker att det jag gör är fint. Och så sporras jag att göra ännu finare; ”För jag vill ju kunna visa det på bloggen”.

Men varför följer jag så många andra bloggar då?

Jag har 58 bloggar på blogkoll (eller heter det blogglovin numera?). Bloggkoll tittar jag på varje dag. Har ni som är med på min bloggkoll skrivit, så läser jag det samma dag. Sedan har jag 102 bloggar på blogglines. De läser jag när jag har för tråkigt och har tid över. Jag vet, helt galet!

De bloggar som jag verkligen följer, noggrant, är de som visar egna bilder mest. Jag är lite trött på bloggar som visar vackra inspirationsbilder, och missförstå min nu inte, jag har inget emot att man lägger in inspirationsbilder från tidningar och så, men det ger inte mig så mycket längre. Nu vill jag se hur det ser ut på riktigt hemma hos folk.

Har ni tänkt på att det finns ett väldigt speciellt språk i bloggvärlden. I alla fall i många av de romantiska, vita bloggarna? Man får inte presenter, man får gåvor, man köper inte en byrå, utan man låter den flytta hem till sig, man ställer inte en lykta på farstutrappen utan man låter den bo där… Jag har inte stött på detta sätt att prata innan, och jag ser det bara i bloggvärlden. Men det är kanske jag som missat?

 

Detta inlägg har funnits i mitt huvud i flera månader, men det har inte velat komma ut tidigare, men nu fick ni alltså en massa tankar och reflektioner kring fenomenet bloggning. Dela gärna med er av era tankar i ämnet, i kommentarer här, eller på era egna bloggar, om det nu är någon som orkat läsa ända hit.


Kitchen Aid

För flera år sedan fick jag en blå Kitchen Aid i julklapp av min man.

På sistone har jag varit trött på den blå färgen och på att skålen är så liten. För ett tag sedan fick vi tillfälle att köpa en ny Kitchen Aid lite billigt:) och då var jag inte sen att beställa en vit, med alla tillbehör och större skål:)

Den har inte kommit än (dvs. Micke har inte hämtat den än) så ännu bakar jag med den blåa, men snart, snart har vi en vit rymlig, underbar, vit Kitchen Aid.

Vid elden

Så här ser det ut när jag sitter vid kakelugnen på kvällen. Fåtöljen kommer från IKEA, vi köpte 2 stycken för att kunna ha dem lite där det behövs just för stunden. De är inte så stora och klumpiga men sköna att sitta i.
Visst ser det mysigt ut?

Hem och hav - på nätet

Alla som följer min blogg har säkert stött på Hem & Hav, Katarina Wettermarks underbara butik i Höllviken. Vill gärna tipsa er om att Hem & Hav  nu också finns i en nätversion. Titta in och se om ni hittar något trevligt, som tex:

en söt kammarljusstake till specialpriset 99 kr,

eller en underbar hängande lykta, 200 kronor bara.


Hem & Hav Webshop

Vill också passa på att berätta för alla som oroat sig över skalvets konsekvenser, att inget har hänt med Humlebacken eller med något annat i närheten. I Max skola var det ett pepparkakshus som rasat men det kan man ju leva med.


Skakade

Vaknade strax före halvsju och frågade Micke vad det var som lät. Micke gick upp och kollade ut för att se om det var nån lastbil som stod och brummade. Efter ett tag trodde jag att Det var Josefin som duschade däruppe och att något kanske gått sönder... Konstigt sätt att vakna... Fick ju höra sedan att det var jordbävning.
Jojo berättar att hon kände hur det skakade i golvet.

Kudde

Kolla denna underbara kudde från Myra Collection. Den är så fin och fantastiskt välgjord! Visst passar den i min kökssoffa!!Ingen jul utan kransar

Jag älskar kransar, framför allt till jul! Idag har ytterligare några kommit på plats.

Dessa sitter på vårt stora skåp i köket. Tycker att det blev så fint med de små blåsinstrumenten mitt i kransarna. I fjol hade vi dem i julgranen, men då försvinner de bland allt annat pynt.

Denna lite tunnare krans är bunden av ståltråd och ene. Tycker att det är gulligt i fönstret.

I hallen har, föturom den lilla kransen, en lykta fått plats i trappan, ser väldigt välkomnande ut:)

och ett par kransar på skåpet i hallen.
Fortsättning följer, jag har material att binda fler kransar med...

Lucia

Igår var Maria och Gúa här halva dagen och tog de kompletterande bilderna. Har fått redan på att reportaget kommer att komma i den fantastiska norska tidningen Vakre Hjem, redan i nästa eller nästnästa nummer. Wow, spännande. Det är en svensk tidning på gång, men vi vet inte riktigt när det blir, kanske inte förrän om ett år. Trist att de ska vänta så länge.
Jag hade dåligt med batteri i kameran igår, så det blev bara en bild från fotograferingen.

På denna bild håller vi på att förbereda en utomhusbild med eld i eldkorgen. Det var jättemysigt och jag hoppas att känslan kommer att förmedlas via Marias bilder så småningom:)
Idag är det Lucia och ingen har lussat för oss:(. Men jag har haft köket fullt av Josefins kompisar och det är mysigt. Där vi bodde innan var de ofta hos oss, och det är inte utan att man saknar dem lite när vi har flyttat.

Här sitter de i vårt kök. De bakar lussebullar och bondkakor, och jag bakar saffran- och kokostoppar.

Underbara, luftiga, saftiga lussebullar


Och så mina saffran- och kokos-toppar
Ingredienser:

50 g  smör

½ påse saffran, ca ½ krm

2 dl strösocker

2 st medelstora ägg

1 påse kokosflingor, 200
Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Finstöt saffranet med lite av sockret och blanda ner i smöret. Låt smöret svalna.
Blanda ner resten av sockret, ägg och kokosflingor. Låt gärna stå en stund så sväller kokosflingorna.
Klicka ut toppar med teskedar på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills de fått fin färg.


Laddad

I morgon kommer Maria-Isabel och Gúa hit. Vi ska ta de sista bilderna till reportaget. Det handlar om bilder på bokskåpet, och på mig (ve och fasa...) Välkomna tjejer, alltid lika kul att träffas!!!

Har just laddat med ett långt bad, många tända ljus och ett glas vin. Ska strax cykla iväg till den lokala puben där jag ska käka middag med två goda vänner: Katarina som har butiken Hem och Hav och Tina som har butiken Cottage Rose.
Så bra man har det!

Bokskåpet är klart!!!

Idag kom de sista dörrarna och listerna på plats till vårt platsbyggda bokskåp. Det blev jättefint och så himla rymligt. Nu ska vi kunna börja packa upp alla lådor med fotoalbum, kokböcker, skönlitteratur och allt annat som jag inbillar mig ska få plats...

En del av fönsterna är träfärgade på insidan, men ett par var vitmålade innan, så det blir som det blir. Men det är ju det som är charmen:)

Fler julkort

Här kommer lite fler gamla julhälsningar

Saffran

Detta började som en byggblogg, smög över till att bli en trädgårds- och inredningsblogg, och nu vete tusan om det inte håller på att bli en bakblogg:)
Här kommer i alla fall gårdagens bak:

Saffransbiscotti. En mammas dag - Weronica gav mig idén för ett tag sedan, men hon hade vit choklad i receptet, så jag letade upp ett annat.

Saffransbiscotti

Ingredienser

ca 50 st

150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör                    mmmmnhj
3 dl strösocker
3 ägg
1 kuvert/1/2 g saffran
7 dl (420 g)) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre.

Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite

och skär dem sedan i långa, sneda bitar.


Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

Att det står mmmmmmhj efter smör beror på att Hamlet gick upp på tangentbordet och skrev det och jag kunde inte låta bli att ha det kvar, han älskar ju smör, så man kan nästan tro att han skrev det med flit:)

 


Vann

Idag vann jag en Traderaauktion:) Så mycket som jag bakat på sistone,  behöver jag lite nya kakburkar. Ville så gärna ha i våningar, hittade dessa:51 kronor. Som hittat, eller vad tycker ni?

Julbelysning

Äntligen har vi fått upp julbelysningen på huset. Jag var lite rädd ett tag att det skulle bli för mycket tivoli, men det blev hur mysigt som helst.
Lite svårt att få rätt mysighetsfaktor i bilden, men ni får fantisera:)

Mer bak

Idag har det blivit bondkakor, enligt min mammas mumsiga recept och kanelprickar som jag har hittat jag vet inte var.

Bondkakor
Detta var bondkakorna, receptet kommer här:

Bondkakor (c:a 60st)


200g smör
2 dl socker
1 msk sirap
1 dl mandel
1 1/2 tsk bikarbonat
5 dl (300g) vetemjöl
Blanda margarin, socker och sirap.
Hacka mandeln och tillsätt den.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten.
Forma degen till rullar 3 – 4 cm i diameter och ställ dem kallt att stelna.
Skär dem i skivor, 4 – 5 mm tjocka och lägg kakorna på smorda plåtar.
Grädda i 175° i 12 – 15 min.

 

 

Kanelprickar


Och så receptet:

Kanelprickar

Det här behövs till 45 knapriga "non-stop-kakor":

 

100 g mjukt smör
1/2 msk sirap
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 äggula

Rör smör sirap och socker poröst.
Blanda i mjöl och kanel.
Rör ut bakpulvret i äggulan och blanda det i degen.
Låt degen vila i kylskåp i ca 30 min.
Sätt på ugnen på 155°C.
Dela degen i fyra bitar.
Rulla ut varje bit till en fingertjock längd.
Skär dem i centimeterstora bitar och rulla till kulor.
Lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i ugn ca 20 min.


Gamla julkort

Visst är de underbara, de gamla julkorten!

Pepparkakor!!

Idag har jag bakat pepparkakor. Min svärmor bakade de godaste av pepparkakor, efter ett recept hon fått från sin mormor Julia.  Svärmors pepparkakor var små och knapriga och starka i smaken. Hon toppade dem alltid med en liten mandelflisa.

Hade man tur fick man en egen liten glasburk med ett vackert band runt, och så hade hon skrivit med sin snirkliga handstil: Pepparkakor, på en liten etikett. Det var en av julens höjdpunkter.


Nu finns inte svärmor längre bland oss, men pepparkaksreceptet det har jag. Jag har försökt baka det ett par gånger innan och alltid misslyckats totalt. Denna gång gick det lite bättre, även om svärmor skulle frynt på näsan och tyckt att mina pepparkakor var alldeles för stora och tjocka (och det är de, men jag kan inte bättre:)


De ser ju i alla fall ganska fina ut, och det luktar gott i huset..
Här kommer receptet för den som vågar:

Gammelmormor Julias pepparkakor

 

Degen skall stå över natten

250 g socker »3dl

1kkp sirap»1,5 dl

1 dl vispgrädde

1 hg smör

½ kg vetemjöl»10 dl

1 msk bikarbonat

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

2 tsk kardemumma

2 tsk nejlikor

Man kan ta lite extra av alla kryddorna.

175-200 grader ca 5 minuter

 

blanda ihop alla våta och söta ingredienser först (obs! smöret skall inte smältas). Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ihop allt.


Heja Ludde

Min kusin Ludvig var just på tv. Han var med i programmet Debatt, som handlade om Vellinges flyktinpolitik. Han pratade om att det verkligen behövs flyktingar i Vellinge kommun, om inte annat så för att öka medmänskligheten. Jag är stolt över min kusin och håller med honom till punkt och pricka!
Heja Ludde!!

Röd pläd

I vardagsrummet har jag hållt på fram och tillbaka med kuddar och färger... Nyligen har jag laddat med en massa kuddar i vitt, och kompletterat med lite vintriga grå fårskinnsliknande kuddar och så ett par gråa fårskinn. Nu har vi fått till det riktigt bra tycker jag, med en mörkt röd, nästan vinröd, yllepläd som komplement.

Det känns mer färdigt på nåt sätt... ja jag är nöjd.
Och för er som undrat, så står bokskåpet i vårt arbetsrum, bakom ryggen på mig där jag sitter just nu. Micke har målat en del av det idag, men det är nog ett par timmars målning kvar innan vi kan börja med lister och fönsterhakar. Återkommer med nya bilder när det är lite mer färdigt.

Bokskåpet är på plats:)

Bokskåpet som vår snickare har byggt åt oss är på plats. Peter kom i morse och bar in delarna.

Först kom sockeln på plats.

Här står fönsterna som ska bli luckor.

Peter har byggt dem i sektioner, ung som Billybokhyllor i storlek, fast högre.

Så här ser de ut med dörrarna (=fönstren) isatta. Nu återstår det lite målningsarbete, lister runtom och att sätta fast fönsterhakar och lite så. Jag är SÅÅÅÅ nöjd. Det blir bättre än vad jag hade trott..

RSS 2.0