Saffran
Här kommer i alla fall gårdagens bak:
Saffransbiscotti. En mammas dag - Weronica gav mig idén för ett tag sedan, men hon hade vit choklad i receptet, så jag letade upp ett annat.
Saffransbiscotti
Ingredienser
ca 50 st
150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör mmmmnhj
3 dl strösocker
3 ägg
1 kuvert/1/2 g saffran
7 dl (420 g)) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre.
Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite
och skär dem sedan i långa, sneda bitar.Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.
Att det står mmmmmmhj efter smör beror på att Hamlet gick upp på tangentbordet och skrev det och jag kunde inte låta bli att ha det kvar, han älskar ju smör, så man kan nästan tro att han skrev det med flit:)
Ännu ett smaskigt recept älskar verkligen saffran, vilken tur att du fick tag i den där våningburken så som du bakar. Burken kunde dock ha haft några fler våningar så du får plats med alla sorter.
Blir sugen att baka själv också men det får vänta till helgen, får ta lite bilder jag också och lägga ut lite recept på några av mina julfavoriter.
Ha det så gott i veckan!
(skrev en kommentar nyss men den bara försvann få ser om det blir dubbelt nu istället då ibland är tekninken underlig)
Ella
Mmmm, vad dom ser goda ut!
Ser fram emot att få smaka.
Kram
Hej där lilla Skånskan;-)
Vilken bullmorsa du blivit. Imponerad! Shit vad trist det var att vara så "nära" och ändå så lång bort. Hade så gärna hälsat på, särskilt nu när det finns så mycket smarr att bli bjuden på i Höllviken;-)
Har en ny granne som frågade mig! om tips och inspiration till sin trädgård. Jag gav henne din blogadress och hälsade att det är bara att titta, njuta och låta sig inspireras.
Du har inspirerat mig att skaffa mig en gungstol...trodde inte att det skulle passa med en hos oss men nu har jag hittat en jättefin från Stolab. Nu vet jag bara inte om jag ska ha en svart som min mormor hade eller en vit som Viveka;-)
Kram på dig, och baka inte ihjäl dig!
// Maria
Du, sådana där brukar jag göra och de är urmumsiga!!! Måste nog baka till helgen då vi har två kalas i huset. Tack för tipset!
Det är bara roligt med varation på bloggen, jag är "allätare" Vitsigt... hihi!
Jag har också bakat biscotti några gånger, blir lite sugen nu. Det värsta är att jag bara äter och äter när jag har sådant hemma... och det är inte bra! Kan ju inte låta bli...
Gulle dej :o) Vilken tur att du hann med saffrans-skorpisarna nu innan du behöver hålla tummarna fram till den 18:e. Jag har bakat Leila´s nu 2 år i rad. Så det måste väl räknas som en tradition ;o) Ska försöka hinna med det nu i år....de är ju så goda...mmmmm...
Du vilka godingar till kakburkar du hittat. Kan man aldrig få för många av! Kram P
Verkar supergott! Ska tipsa min kompis som har ett italienskt cafe. Tack!!
Hej Viveka!
Du måste förstå att det är väldigt jobbigt för mig att läsa din blogg i dessa dagar. Du gör precis de där sakerna som jag vanligtvis älskar att göra före jul; pyntar och bakar. Kan inte göra något av det nu!!! Snyft!
Skämt åsido. Som vanligt njuter jag av bilderna från ditt hem. Saffransskorporna ser underbara ut! Tur att man kan gå tillbaka och plocka upp alla smarriga recept även efter jul!!!
Kram //Charlotta.
Ja, du börjar ju bli en värsta bakmor. Tänk vad det måste både dofta och smaka gott i ditt hus nu, precis som det ska vara till jul. Jag kan ju nästan känna doften ända hit. Och en och annan smörklick till katterna brukar inte vara helt fel. Hemma sitter tre stycken och tigger när det vankas ngt gott. Kram Merja
Hahah...det rör iaf saker som har med hemmet att göra :)
Läckra skorpor, påminner om de som min farmor gjorde :) ocj sh´jälvklart har du en superläcker glas burk att förvara dem i! :D
Mumma:)
Susanne
VAD??? Jag som gick och köpte inte alls lika fina skorpor till plåtningen förra gången!! De ser smarriga ut, kanske man får smaka en nästa gång? Kramis, nu måste jag verkligen rusa till träningen......
vad hungrig jag blev =)