Midsommarafton
Så var det då midsommarafton. Just nu skiner solen och himlen är blå, men då och då kommer det en regnskur. Håller tummarna för att det ska bli skönt i kväll.
Mitt bidrag till dagens festligheter blir matjespaj, hembakat kavring och Husfrusill.
Här står sillen i kylen
Brödet ligger och svalnar i en handduk
och pajen i ugnen.
På begäran, receptet på pajen:
Det här behöver du:1 rund pajforn 24 cm
Pajdag:
2 kokta, skalade, kalla potatisar, 150g
2 1/2 dl vetemjöl
50 g smör, rumstempererat
1 msk kall vatten
Fyllning:
3 dl Turkisk / Grekisk Yoghurt, 200g
1 msk smör
3 stora rödlökar, tärnade
1/2 dl vatten
4 ägg
3 dl riven, lagrad ost
1 kruka gräslök
cayenne
300 g matjes (avrunnen vikt)
Såhär gör du:Riv potatisen. Arbeta snabbt ihop potatis, smör, mjöl och vatten till en pajdeg. Låt vila under duk i 30 minuter.
Kavla ut degen och klä en pajform. Låt vila i kyl i 20 minuter.
Fräs löken med smöret. Häll på vattnet och låt småputtra tills löken är mjukt och vattnet har kokat in.
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre del av ugnen vid 200 grader i 10minuter
Vispa samman ägg, yoghurt och osten.
Finhacka gräslöken, spar några strån till garnering.
Blanda Yoghurtsmeten med gräslök och löken.
Skär de väl avrunna matjesfiléerna i knappt centimeter breda bitar.
Fyll massan i det förgräddade pajskalet.
Lägg matjesbitarna i ett vackert mönster på smeten. Tryck dem gärna ner lite försiktigt.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen vid 170 grader i c:a 40 minuter.
Garnera med gräslökstrån.
Tips:
Du kann även använda en tårtform med löstagbar botten. Var noga med att klä även kanterna med pajdegen.
Receptet hämtat från Lindahls mejeri.
Mitt bidrag till dagens festligheter blir matjespaj, hembakat kavring och Husfrusill.
Här står sillen i kylen
Brödet ligger och svalnar i en handduk
och pajen i ugnen.
På begäran, receptet på pajen:
Det här behöver du:1 rund pajforn 24 cm
Pajdag:
2 kokta, skalade, kalla potatisar, 150g
2 1/2 dl vetemjöl
50 g smör, rumstempererat
1 msk kall vatten
Fyllning:
3 dl Turkisk / Grekisk Yoghurt, 200g
1 msk smör
3 stora rödlökar, tärnade
1/2 dl vatten
4 ägg
3 dl riven, lagrad ost
1 kruka gräslök
cayenne
300 g matjes (avrunnen vikt)
Såhär gör du:Riv potatisen. Arbeta snabbt ihop potatis, smör, mjöl och vatten till en pajdeg. Låt vila under duk i 30 minuter.
Kavla ut degen och klä en pajform. Låt vila i kyl i 20 minuter.
Fräs löken med smöret. Häll på vattnet och låt småputtra tills löken är mjukt och vattnet har kokat in.
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre del av ugnen vid 200 grader i 10minuter
Vispa samman ägg, yoghurt och osten.
Finhacka gräslöken, spar några strån till garnering.
Blanda Yoghurtsmeten med gräslök och löken.
Skär de väl avrunna matjesfiléerna i knappt centimeter breda bitar.
Fyll massan i det förgräddade pajskalet.
Lägg matjesbitarna i ett vackert mönster på smeten. Tryck dem gärna ner lite försiktigt.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen vid 170 grader i c:a 40 minuter.
Garnera med gräslökstrån.
Tips:
Du kann även använda en tårtform med löstagbar botten. Var noga med att klä även kanterna med pajdegen.
Receptet hämtat från Lindahls mejeri.
Kommentarer
Postat av: Caroline
Hoppas ni hade en skön medsommar med, med traditionellt väder och allt. Pajen såg god ut!
Postat av: Mamma
Postat av: Mamma
Kan man få receptet på matjespajen?
Kram!
Postat av: Mamma
Kan man få receptet på matjespajen?
Kram!
Postat av: Anonym
Postat av: Anonym
Trackback