Midsommarafton

Så var det då midsommarafton. Just nu skiner solen och himlen är blå, men då och då kommer det en regnskur. Håller tummarna för att det ska bli skönt i kväll.
Mitt bidrag till dagens festligheter blir matjespaj, hembakat kavring och Husfrusill.

Här står sillen i kylen

Brödet ligger och svalnar i en handduk

och pajen i ugnen.
På begäran, receptet på pajen:
Matjespaj à lá Tobbe
Det här behöver du:1 rund pajforn 24 cm

Pajdag:
2 kokta, skalade, kalla potatisar, 150g
2 1/2 dl vetemjöl
50 g smör, rumstempererat
1 msk kall vatten

Fyllning:
3 dl Turkisk / Grekisk Yoghurt, 200g
1 msk smör
3 stora rödlökar, tärnade
1/2 dl vatten
4 ägg
3 dl riven, lagrad ost
1 kruka gräslök
cayenne
300 g matjes (avrunnen vikt)
Såhär gör du:Riv potatisen. Arbeta snabbt ihop potatis, smör, mjöl och vatten till en pajdeg. Låt vila under duk i 30 minuter.
Kavla ut degen och klä en pajform. Låt vila i kyl i 20 minuter.
Fräs löken med smöret. Häll på vattnet och låt småputtra tills löken är mjukt och vattnet har kokat in.
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre del av ugnen vid 200 grader i 10minuter
Vispa samman ägg, yoghurt och osten.
Finhacka gräslöken, spar några strån till garnering.
Blanda Yoghurtsmeten med gräslök och löken.
Skär de väl avrunna matjesfiléerna i knappt centimeter breda bitar.
Fyll massan i det förgräddade pajskalet.
Lägg matjesbitarna i ett vackert mönster på smeten. Tryck dem gärna ner lite försiktigt.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen vid 170 grader i c:a 40 minuter.
Garnera med gräslökstrån.

Tips:
Du kann även använda en tårtform med löstagbar botten. Var noga med att klä även kanterna med pajdegen.

Receptet hämtat från Lindahls mejeri.

Kommentarer
Postat av: Caroline

Hoppas ni hade en skön medsommar med, med traditionellt väder och allt. Pajen såg god ut!

2009-06-20 @ 14:31:11
URL: http://mininspiration.blogspot.com
Postat av: Mamma

2009-06-20 @ 14:37:50
Postat av: Mamma

Kan man få receptet på matjespajen?

Kram!

2009-06-20 @ 14:40:28
Postat av: Mamma

Kan man få receptet på matjespajen?

Kram!

2009-06-20 @ 14:40:29
Postat av: Anonym

2009-06-20 @ 14:41:10
Postat av: Anonym

2009-06-20 @ 14:41:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0