Köksträdgård

Nu är jag trött på vintern, jag är trött på minusgrader, jag är trött på mörkret.. Jag vill att det ska vara vår NU!!!
Tyvärr kan man ju inte påverkar det, så i stället går jag igång på trädgårdsplanering. jag har länge tänkt att vi ska ha en liten köksträdgård någonstans. I somras tror jag att jag kom på var, det gäller ju att där är sol och att man inte använder stället till ngt annat. Jag tror att jag har bestämt var den ska vara nu:)
Då är frågan hur den ska se ut och hur stor den ska vara. I sommarstugan gjorde vi en liten söt köksträdgård av pallkragar, och den var både praktiskt och söt. Den finns ju inte kvar, såklart, där är en uteplats idag, men kanske skulle jag återanvända idén. Så här såg det ut när vi byggde köksträdgården förra gången, för 6 år sedan:)

Efter att ha jämnat till marken och tagit bort en stubbe som fanns där, bredde vi ut en fiberduk, för att i möjligaste mån hindra rötterna från alla träd och buskar i närheten. Efter det placerade vi ut pallkragarna i det möster vi ville ha dem. Det skulle vara lätt att komma åt växtbäddarna från alla håll och det skulle kännas lite mysigt och ombonat.

Vi körde hem till en kompis med hästgård, och hämtade hästskit i stora lass som vi lade i botten på pallisarna. Över det lade vi köpt planteringsjord. Mellan kragarna lade vi singel som knastrar så mysigt under tofflorna (=träskor på skånska) när man rensar ogräs eller skördar.

Efter någon månad såg det ut så här.


Och lite senare på sommaren så här.

Några zinkbaljor och krukor med kryddor och en stol att vila på kompletterade köksträdgården. Den var inte stor, men den gav en del goda tillbehör till sommarens grillningar.
Är det någon som har förslag på fina köksträdgården i ung den här storleken, så tipsa gärna mig:)


Kommentarer
Postat av: Mamma

Om du ska ha ung. samma saker som du hade innan, så var den väl jättebra? Men VAR ska du ha den, undrar jag!

Vi ses, kram, Mamma

2010-01-17 @ 19:24:18
URL: http://tjernhus.blogg.se/
Postat av: Cornelia - Mitt Hem & Min Trädgård

Både mysig, vacker o praktisk! Jag har oxå funderingar på något liknande, men vi har ju inte i närheten så stor trädgård som ni så det får bli en mycket mindre variant :-)

2010-01-17 @ 21:26:26
URL: http://mitthemochmintradgard.blogg.se/
Postat av: Fröken Vit i Madickenhuset

Hej!Vilket drömhus du bor i, säger jag som också bor i mitt drömhus...:-)

Men jag skulle ju gärna kunna bygga ett nytt som ser ut som ditt!Vill du vara med på en utlottning av en underbar stickad klänning i mohair och ull, så kika in till mig!Kram Fröken Vit i Madickenhuset.

2010-01-17 @ 21:51:10
URL: http://www.frokenvit.blogspot.com
Postat av: Lisa

Nej, en köksträdgård behöver ju inte vara så stor. Det beror ju lite på vad man vill ha i den! Själv odlar jag potatis varje år och byter odlingsplats varje år på tre olika ställen.

Pallkragarna kan du ju utveckla ytterligare om du vill ha större. Eller varför inte göra en enda stor "pallkrage" - höja upp den lite sammanhängande på båda sidor och sen är det viktigt att växla så man inte sår samma saker varje år på samma ställe...typ..!Själv skulle jag vilja ha en lite upphöjd köksträdgård med en gång emellan - kanske sten eller trä som pallar upp det hela...!

Lycka till och njut av planeringen nu när januari är som tristast! Det är väl trädgårdplaneringen som gäller för att stå ut?

Kram

Lisa

2010-01-17 @ 22:58:28
URL: http://lisastorp.blogspot.com
Postat av: Caroline

Jag visste när jag såg rubriken att jag skulle bli inspirerad. Så ovanlig och fin lösning med att göra den lilla "plätten" i mitten.Snart kan man gå med "tollorna" ute utan att frysa... ;)

2010-01-18 @ 09:20:43
URL: http://mininspiration.blogspot.com
Postat av: Erika

Fanns med fina lådor i senaste numret av AoT tror jag. Fint snickrat i varje hörn, något för din händige man kanske?

2010-01-18 @ 09:58:23
URL: http://ikakansjalv.blogspot.com
Postat av: Lotta

Det där såg väldigt mysigt ut! När vi hade hus hade vi också pallkragar, helt klart snällast mot ryggen. Vi satte cocktailtomater i en av dem och jösses vad de växte! Mot en vägg i söderläge så blir det hur mycket tomater som helst, skördade in i oktober! Lycka till och visa gärna när du sätter igång. KRAM Lotta

Ps Väntar min NIKON nu i veckan... Tack för ditt tips. DS

2010-01-18 @ 10:39:17
URL: http://lottasworld.blogg.se/
Postat av: Ledighetsparadiset Solåkra

Två själar en tanke. jag är själv helt inne på att göra en kryddträdgård och snart snart ska jag publicera mina inspirationsbilder från sommarens turné på min blogg. Kanske hittar du något lockande där ;-)

2010-01-19 @ 17:27:32
URL: http://solakra.blogg.se/
Postat av: Caro / Karlsebakken 37

Mmmm, härligt!! Blev lite inspirerad att göra det samma här hos oss till våren, får fnula lite på det...! :)Kram

2010-01-19 @ 20:43:25
URL: http://www.karlsebakken37.blogspot.com
Postat av: House of Jammi - blogg och webshop

Det blev ju toppenmysigt förra gången. Med tanke på alla era projekt tvivlar jag inte en sekund på att det blir lika bra denna gången, med eller utan tips.

2010-01-20 @ 22:25:19
URL: http://houseofjammi.blogg.se/index.html
Postat av: Paula Talbi

Så inspirerande!

Blev rekommenderad att kicka in till dej, så mycket inspiration. Tycker att du fångat själen i ditt hus, känns nästan som det strömmar ut ur min dator. Jag kommer att fortsätta att titta in och bli inspirerad. Titta gärna in hos mej om du vill!

Ha en fortsatt bra dag!

2010-01-21 @ 11:17:13
URL: http://villa talbi.blogspot.com
Postat av: Eva

Hej!

Jag har byggt odlingslådor hemma hos mig.

Tänkte först använda pallbockar, men ville göra dem lite annorlunda i formen, så då byggde vi egna!

Jag har visst inte så mycket bilder på detta i bloggen, men här kan du kika för att se om du förstår hur jag gjort!

http://chevroleva.blogg.se/2007/september/odlingslador.html

Det är fyra odlingslådor, med "innersta hörnet" avkapat, så att det blir en lite större yta i mitten. Där i mitten har jag en stor kruka där jag odlar något stort och yvigt (klätterkrasse tex) bara som ögonfröjd.

Jag köper kogödsel på säck och har fyllt lådorna med detta och odlar direkt i gödslet. Funkar superbra, och framförallt squashen blev gigantisk!!

Mellan lådorna har jag grus, och så har jag kantat med marksten.

Lycka till med ditt byggande!

/ Eva

2010-01-22 @ 10:33:51
URL: http://chevroleva.blogg.se/
Postat av: Glassveranda

Jaaa! Der er den jo! :)) Tusen takk for hjelpen!! Dette var en virkelig god idé! Et grønnsaks"rom" i hagen! En grønnsakshage med "militærorden"! :) Perfekt! Det verste jeg vet er "viltvoksende" grønnsaker! :D Denne løsningen var virkelig flott, -den skal jeg ta med meg når jeg nå skal i gang med å planlegge min egen grønnsakshage. Takk for hjelpen, takk for flott inspirasjon og ha en fortsatt fin vår! :)Klem, Ann,

Interiørbloggen Glassveranda.

2010-04-28 @ 12:34:17
URL: http://glassveranda.blogspot.com/
Postat av: THORULF LÖFSTEDT

Dina bilder ger en väldigt bra idé om hur ni hade det förr med odlingen. Men varför inte ta steget fullt ut och ha odlingen i bekväm arbetshöjd? Kolla min hemsida så förstår du. Har testat i två år med framgång!° En bra sak: jag kan flytta min trädgård dit jag vill ha den.

På terrassen, gräsmattan utanför köksfönstret etc. Nu har jag försett min odlarbänk med hjul för att underlätta förflyttningen. Jobbar på att få ner priset. Du kan ha bänken ute året runt!

2011-02-08 @ 13:29:20
URL: http://odlarbanken.se/blogg
Postat av: Stefan Nilsson

Riktigt trevligt blev det :)

2011-04-21 @ 00:45:08
URL: http://biggest-loser.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0